onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Störningar hos SOS Alarm – åter i normalläge

Publicerad: 18 juli 2022, 06:17

Det var svårt att komma fram till 112 på måndagsmorgonen. Felet är nu åtgärdat, uppger SOS Alarm. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

UPPDATERAD. De stora störningarna på det livsviktiga numret 112 är nu åtgärdade uppger SOS Alarm.

Ämnen i artikeln:

I korthetSOS AlarmRegion UppsalaRegion DalarnaAmbulanssjukvård

T

TT


Störningen startade klockan 02.18 på måndagen. SOS Alarm bekräftar att man då hade en pågående driftstörning som påverkar en del av de 15 centralerna.

Läs mer: Region Stockholm tar över vårdlarmen 

– Nödnumret 112 fungerar, dock så kan det innebära längre svarstider på grund av störningen, säger kommunikationschefen Staffan Ekengren till TT på vid sjutiden på morgonen.

Polisregionerna Stockholm, Väst och Syd vittnar alla om att störningarna har ställt till det och att inflödet av samtal påverkats under natten.

– Vi får ju inga samtal, så det är ett problem. Vi får uppmana att ringa 114 14 för där kommer man fram, säger Carina Andersson, vakthavande befäl i Stockholm.

Region Uppsala har på grund av störningarna tagit fram ett alternativt telefonnummer för att nå ambulans i länet. Detta ska enbart användas vid akuta sjukvårdsbehov, skriver regionen i ett pressmeddelande på morgonen.

”1177 fungerar som vanligt för sjukvårdsrådgivning. Där har medarbetarna också möjlighet att koppla vidare till ambulans vid behov”, skriver Region Uppsala.

Även Region Dalarna har vidtagit åtgärder för att säkerställa att det snabbt går att få kontakt med sjukvården i akuta situationer.

”Vi har stärkt upp bemanningen och följer händelsens utveckling i nära samarbete med SOS Alarm och Räddningstjänsten” säger Tomas Lindberg, verksamhetschef för akutmottagningen i Mora och tjänsteman i beredskap, i ett pressmeddelande.

SOS Alarm skriver i ett eget pressmeddelande på förmiddagen att felet är åtgärdat och att man utreder händelsen vidare för att ”analysera orsaker och ytterligare åtgärder”.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev