Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Svenskt ambulansflyg kritiseras för orealistisk budget

Publicerad: 7 november 2022, 14:16

Svenskt ambulansflyg, KSA, borde kunnat förutse att budgeten inte skulle hålla när antalet flygtimmar varit färre än först beräknat, anser revisorerna.

Foto: KSA

Regionernas gemensamma flygbolag Svenskt ambulansflyg går rejält back redan under sitt första år. Budgeten var inte realistisk, konstaterar revisorerna.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdIntensivvårdAmbulanssjukvårdToppnyheter

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, KSA, går mot ett beräknat minusresultat på 56 miljoner kronor, enligt delårsrapporten för augusti. Det uppger Dagens Nyheter som håller ögonen på det regiongemensamma projektet.

Läs mer: Ambulansflyget försenas igen  

I stället för 500 flygtimmar per månad har regionerna bara beställt 380 timmar fram till och med augusti. KSA har därmed inte kommit upp till de 6 000 flygtimmar som budgeten byggt på. Två gånger i år har regionerna redan fakturerats i förskott, totalt på 149 miljoner kronor, för att inte ambulansflygets kassa ska sina.

Revisorerna anser att budgeten bygger på osäkra skattningar och menar att KSA borde förutsett att utfallet skulle bli ett annat med tanke på att en del regioner tecknat avtal med privata transportaktörer.

På grund av tekniska problem och förseningar hos KSA, som drabbade sjuka patienter, valde exempelvis Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, att teckna egna avtal med leverantörer för att säkerställa flygtransporterna för de svårast sjuka patienterna. För övrigt har 18 av 21 regioner köpt färre flygtimmar än beräknat i budget.

– Vi tycker att man (KSA) borde ha borrat lite djupare i hur avtalen såg ut när man upprättat budgeten. Budgeten är baserad på 6 000 timmar, trots varningssignalerna, säger Kenneth Strömberg, förtroendevald revisor, till DN.

Läs mer: Stort intresse bland piloter för ambulansflyg 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev