Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Prehospital vård

Tävla i tre skilda klasser i årets SM i EKG

Publicerad: 9 Juni 2008, 15:11

Nedräkningen har börjat för 2008 års mästerskap i EKG-tolkning. Efter förra årets succé satsar nu Dagens Medicin och tävlingsledningen på klasser för både läkare och sjuksköterskor. Starten går den 23 april.


När Dagens Medicin i fjol arrangerade världshistoriens första mästerskap i EKG-tolkning fanns det bara en klass att delta i, öppen för läkare. När tävlingen avslutades hade superspecialisterna på EKG – kliniska fysiologer och kardiologer – kammat hem nästan alla placeringar på tio-i-topp. Undantaget var AT-läkaren Martin Rönn från Sundsvall som genom noggranna tolkningar höll på att ta hem slutsegern, men i sista delomgången förlorade knappt till Magnus Simonsson, chefläkare vid Centralsjukhuset i Kristianstad och specialist i kardiologi och klinisk fysiologi.

I år utökar vi därför SM i EKG-tolkning till tre klasser. "Eliten" får ha sin egen tävling, öppen enbart för specialister i kardiologi och klinisk fysiologi. Övriga läkargrupper har en egen klass. Och så den stora nyheten – en klass för sjuksköterskor.

– Det är inte så att svårighetsnivån på de EKG som ska tolkas kommer att skilja så mycket mellan de olika klasserna – vi behöver alla träna hela tiden på att tolka olika sorters EKG. Men genom uppdelningen i tre klasser blir förutsättningarna mer rättvisa, säger Eva Swahn, professor i kardiologi i Linköping.

Hon är vetenskapligt ansvarig för SM i EKG 2008 och ingår i tävlingsledningen tillsammans med förra årets vinnare Magnus Simonsson.

– Tävlingen är en trevlig form att stimulera läkare och sjuksköterskor till att göra mer EKG-tolkningar och öva på olika typer av EKG, säger han.

Tävlingsledningen har nu ett styvt jobb att plocka fram och kvalitetssäkra 15 EKG som ska tolkas under de fem delomgångar som tävlingen pågår (fem EKG i varje klass). Till sin hjälp har de två arytmispecialister på kardiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, Ioan Liuba och Piotr Szamlewski.

– Alla EKG i tävlingen är hämtade från verkliga och kliniskt relevanta patientfall. Till sin hjälp i tolkningen får de tävlande en anamnes med patientens symtom och sjukhistoria, berättar Eva Swahn.

EKG kan tolkas på olika sätt. Det finns tolkning som kan vara helt korrekt i sina enskilda detaljer. Och så finns det tolkning som, mot bakgrund av patientens anamnes, är mest rimlig och relevant.

– Det är den senare vi efterlyser i den här tävlingen, eftersom det är det enda intressanta sett ur patientens synpunkt, säger Eva Swahn.

En annan viktig nyhet i året SM i EKG är att det när som helst går att hoppa in i tävlingen. Om man missat tidigare delomgångar så går det att göra dem i efterhand. Därför kommer inga rätta svar att publiceras under tävlingsperioden.

Målgång i tävlingen är den 19 november. De tre slutsegrarna får en ståtlig pokal, ett specialdesignat hedersdiplom och en helårsprenumeration på Dagens Medicin. Vinnarna i varje delomgång får en halvårsprenumeration.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev