söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Tidstaxa föreslås för rättvisare ersättning i Vårdval Stockholm

Publicerad: 7 mars 2008, 14:16

Flera borgerliga politiker i Stockholms läns landsting vill ändra ersättningssystemet så att vårdcentralerna får mer betalt för besök som tar längre tid.


– Om man kan få med en tidsfaktor som tar hänsyn till multisjuka patienter som kanske har både hjärtsvikt och diabetes och tar lång tid så tror jag att det skulle kunna justera ersättningssystemet, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) till Svenska Dagbladet.

Bakom diskussionen ligger att det uppmärksammats att två av tre nya vårdmottagningar som öppnat sedan Vårdval Stockholm infördes har öppnat i områden där medelinkomsten är högre än genomsnittet i länet.

En anledning till detta tros vara att den ersättning som mottagningarna får är starkt knuten till antalet patientbesök och att mottagningar i  låginkomstområden har fler patienter med komplexa problem och språksvårigheter och därför inte hinner med lika många besök per dag.

Pia Lindwall, kristdemokraternas gruppledare i landstingsfullmäktige, säger till Svenska Dagbladet att kristdemokraterna ville ha med tidstaxan som en parameter i Vårdval Stockholms ersättningssystem redan från början, men inte fick övriga partier med sig.

Flertalet av de tillfrågade politikerna säger dock att de tycker att det är för tidigt att uttala sig om hur Vårdval Stockholm fungerar och vill invänta kommande utvärdering innan de tar ställning till om tidstaxan behövs.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev