Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Universitet skakas av ledningskris

Publicerad: 13 februari 2014, 11:54

Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet, står under stark kritik från sina vice rektorer.

Foto: Mikael Wallerstedt

De tre vice rektorerna på Uppsala universitet kräver rektorns omedelbara avgång i en skrivelse till styrelsen.


Även dekaner sluter upp bakom vice rektorernas hårda kritik som i skrivelsen går ut på att rektorn Eva Åkesson inte är lämplig för sitt uppdrag. Gemensamt skriver de att det krävs ”akademisk legitimitet för att framgångsrikt leda och företräda ett universitet nationellt och internationellt”, uppger Upsala Nya Tidning.

Britt Skogseid, vice rektor, vetenskapsområdet för medicin och farmaci, säger till Dagens Medicin att det i nuläget inte är lämpligt att gå in på enskilda exempel för att förklara vad kritiken går ut på.

– Det handlar om den samlade bilden av ledning, styrning, arbetsmiljö och personliga egenskaper. Det är så långt vi kan gå nu. Vi har vår process och vi har stort förtroende för hur konsistoriet kommer att hantera frågan, säger Britt Skogseid.

Universitets styrelse, konsistoriet, kommer att ta upp ärendet den 20 februari.

Vad lägger ni in i begreppet ”akademisk legitimitet”?

– Det är ju ett väldigt stort begrepp. Dels handlar det om den bakgrund man har, men också om det förtroende man uppbär och får i samverkan med sina kolleger. Det är svårt att definiera med enstaka ord. Man ska vara väl förankrad i forskning och utbildning, säger Britt Skogseid.

Så ni anser inte att rektorn är väl förankrad i forskning och utbildning?

– Vi säger att det är en brist på legitimitet.

Påverkar den här situationen utbildning och forskning?

– Nej, än så länge har det här ingen påverkan på kärnverksamheten, det är business as usual. Jag tycker att det går bra för Uppsala universitet nu. Men förtroendefrågor får aldrig bli långvariga.

Vilka är det som påverkas då?

– Vi har problem i ledningsrådet, i kommunikationen mellan rektor och de tre vetenskapsområdena.

Vice rektorerna alltså. Men dekanerna står också bakom skrivelsen. Påverkas de?

– Ja, så till vida att det märks om ledning och strategiska val och styrning av universitet inte flyter på.

Misstroendet mot rektorn har också fått kritik av anställda, som uttalat sig anonymt i UNT och kallat misstroendet för myteri. Hur ser du på det?

– Jag har stor förståelse för att man kan ha olika uppfattningar, det här är en stor organisation. Men det är ett begränsat antal personer som fullt ut kan förstå vad kritiken vi framför handlar om. Jag upplever att det är viktigt att krisen blir löst snabbt, annars far så många människor illa. Sen får vi ta upp frågan om hur det hela har gått till, säger Britt Skogseid.

Universitetets rektor, Eva Åkesson, säger till UNT att hon ser allvarligt på kritiken.

– Jag tar den på allvar, lyssnar och vill jobba för att även fortsatt föra det bästa för Uppsala universitet, säger hon till tidningen, men konstaterar att kritiken hittills inte har varit så konkret.

Hon säger att hon först fick höra talas om de kritiska rösterna i höstas och att hon då var helt oförberedd.

– Det har förstås varit väldigt påfrestande och tufft för mig, och för flera av mina medarbetare. Samtidigt ska vi ha högt i tag på ett universitet och jag tror att vi kan gå stärkta ut ur det här.

Dagens Medicin söker även Eva Åkesson för en kommentar, men har meddelats att hon inte kommer att svara på frågor från media under dagen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev