Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Upphandling av sjukhusmat ifrågasätts efter granskning

Publicerad: 15 maj 2009, 12:25

Upphandling av sjukhusmat ifrågasätts efter granskning

Foto: Foto: Photos.com

Det omdiskuterade beslutet att låta företaget Sodexo leverera mat till sjukhus i Stockholms läns landsting föregicks av tveksamheter vid upphandlingen.


Matsituationen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge och Södertälje sjukhus har fått stor uppmärksamhet den senaste veckan. Först avslöjade Svenska Dagbladet att många förpackningar från företaget Sodexo har exploderat när de värmts i mikrovågsugn. Samtidigt larmade anställda på sjukhusen om att patienterna inte gillade smaken.

Att färdigförpackad mat inte går hem bland alla patienter framgår även i en rapport som en projektgrupp vid Karolinska universitetssjukhuset skrev i april 2008. Problemet var att slutsatsen aldrig kom beslutsfattarna till del. När rapporten var färdig hade ett sexårskontrakt med Sodexo redan undertecknats.

Beslutet att ge uppdraget att leverera maten till Sodexo fattades av en grupp tjänstemän. Ingela Nylund Watz (s), oppositionslandstingsråd och ledamot i produktionsutskottet, är kritisk till hanteringen.

– Jag har aldrig någonsin varit med om något liknande. Hur ska vi som folkvalda politiker kunna vara med och ta vårt ansvar om vi inte får ta del av underlag, säger hon till Svenska Dagbladet.

Mona Boström, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, medger att produktionsutskottet borde ha fått bättre information om upphandlingen. Politikerna ska få mer insyn under den fortsatta processen, enligt ett pressmeddelande.

Relaterat material

Näringsexpert kritisk mot sjukhusmat från centralkök

Matförpackningar exploderar på sjukhus i Stockholms län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev