Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Upptinad grislever fungerade

Publicerad: 6 oktober 2008, 13:22

Upptinad grislever fungerade

En israelisk forskare har lyckats transplantera en grislever efter att den varit nedfrusen. Nu väcks förhoppningar om att processen ska kunna återupprepas med mänskliga organ.


Den lyckade transplantationen av grislevern genomfördes av Amir Arav vid det israeliska jordbruksdepartementets forskningsorganisation.

Nyckeln till framgång var att frysa ned organet mycket långsamt, så att vävnaden inte tog skada. Metoden har inspirerats av hur vissa grodarter låter delar av kroppen frysa under sin vinterdvala, rapporterar tidskriften New Scientist.

När den nedfrusna levern hade tinats upp transplanterades den in i en annan gris. Där fick den arbeta parallellt med den ursprungliga levern i två timmar. Amir Arav såg inga tecken på att organet tagit skada av nedfrysningen.

I dag förstörs en lever som har tagits ut ur en människa på 24 timmar. Om det gick att frysa ned organet skulle det underlätta logistiken vid transplantationer. Experter på området välkomnar Amir Aravs försök men betonar att det krävs mycket mer forskning för att avgöra om metoden kan vara användbar för människan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev