Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Vanligast att donerad njure är från medelålders kvinna

Publicerad: 13 augusti 2002, 08:28

En majoritet av landets levande njurdonatorer är kvinnor. Även bland avlidna organdonatorer förekommer kvinnor oftare. Det visar uppgifter till Socialstyrelsen, som för första gången redovisar könsfördelningen när det gäller transplantationer i Sverige.


De senaste tre åren har organ donerats från omkring 100 avlidna i Sverige. Av dem har lite drygt hälften varit kvinnor.  Under 1999 var 56 avlidna kvinnor och 52 män donatorer, året därpå var motsvarande siffror 54 respektive 43. I fjol var könsfördelningen lika, 54 avlidna män och lika många kvinnor fungerade som donatorer. Medelåldern var 50,6 år.

Att antalet avlidna donatorer legat runt 100 i flera år, och inte blir fler, ser Håkan Gäbel, ansvarig för Socialstyrelsens donationsregister, som ett stort problem.  - Vi ligger efter i Sverige. Det borde ägnas mer tid och resurser på sjukhusen för att få fram fler givare, säger han.  Under åren 2000 och 2001 fick runt 450 personer årligen nya organ, främst njurar.  Männens behov är större  Bland levande givare är kvinnorna i majoritet när det gäller njurdonationer. Under åren 1999-2001 var 62procent av givarna kvinnor. Mottagarna bestod dock till 66 procent av män.  - Detta beror på att män oftare är i behov av nya njurar. De lider oftare av hypertoni, som kan leda till njursvikt, och är mer drabbade av njursjukdomar, säger Ingela Fehrman-Ekholm, överläkare vid dialysavdelningen på Sophiahemmet i Stockholm.  Hon upplever att viljan att donera organ är stor, hos både män och kvinnor.  - På Huddinge universitetssjukhus ser vi att lika många mammor som pappor donerar njurar till barn som behöver få transplantation, säger Ingela Fehrman-Ekholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev