Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

Väntetiden för vård ökar

Publicerad: 1 november 2006, 11:08

Väntetiden för vård ökar

Foto: Lars Isaksson

Trots vårdgarantin har antalet patienter som väntar på vård ökat efter sommaren. Det visar siffror från Sveriges Kommuner och Landsting. 
- Väntetiderna inom flera områden är oacceptabla, säger Lars Isaksson, Landstingsförbundets ordförande.


Väntetiderna för vård har ökat under hösten. Sveriges Kommuner och Landsting följer väntetiderna för 23 behandlingar inom åtta specialitetsområden och slår nu larm om att vårdköerna ökar.

I maj hade totalt 14 511 patienter väntat på behandling längre än de 90 dagar som vårdgarantin föreskriver. I slutet av augusti hade antalet ökat till 21 363 patienter. Även antalet patienter som väntar på ett specialistbesök har ökat under samma period, från 31 474 patienter till 51 401. Under första halvåret 2006 ökade tillgängligheten till vården och antalet väntande patienter minskade, men den trenden har nu alltså vänt.

– Väntetiderna inom flera områden är helt oacceptabla. Det förefaller tyvärr fortfarande vara möjligt att avstå från att utnyttja kända och beprövade metoder för att framgångsrikt förbättra sina processer och därmed tillgängligheten, säger Lars Isaksson, s, ordförande för Landstingsförbundet, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev