Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Prehospital vård

”Vi måste göra allmänmedicinen stark”

Publicerad: 21 mars 2012, 14:26

SFAM-KONGRESSEN. Per Fugelli, norsk professor i allmän- och socialmedicin, talar på Allmänmedicinsk kongress i Luleå, i morgon, torsdag.


Du kallas ”nestor inom nordisk allmänmedicin”, varför det?

– Ha ha, det är en bluff, falsk reklam! Jag flydde till socialmedicinen för 30 år sedan. Jag har alltid längtat tillbaka, men jag har ett stort samhällsengagemang och ville arbeta med hälsa på ett politiskt plan. I stället för enskilda personer har jag hela samhället som patient och undersöker det som ödelägger hälsan: fattigdom, rasism, arbetslöshet och ett samhälle som föraktar svaghet.

Vad ska du tala om på kongressen?

– Det ska handla mycket om mina egna erfarenheter från de senaste tre åren då jag har behandlats för koloncancer och lungmetastaser. Det har varit en lärorik upptäcktsresa i mötet med den högspecialiserade vården, teknologin och dem som jag kallar engångsläkarna, som man bara möter en gång. I den här fragmenterade, förfrämligande verkligheten har det blivit kristallklart för mig hur viktig den allmänmedicinska kompetensen är – att skapa trygghet, tillit och kontinuitet.

Vilka är allmänmedicinens utmaningar?

­– Vi måste göra allmänmedicinen stark, inte bara för dess egen skull, utan för att hela medicinen behöver allmänmedicinen för att kunna betjäna hela den sjuka människan. Visst har vi en kropp som kan behöva repareras, men inuti kroppen finns något mer. Därför behövs ett möte mellan ett du och ett jag, och där är allmänläkaren idealet. Allmänmedicinen har inte varit tillräckligt bra på att bedriva utrikespolitik – vi behöver gå ut i världen och exportera våra kvaliteter till den högspecialiserade vården. För människor längtar efter en läkare som kan hela mig –  och den läkaren har vandrat ut från norska och svenska sjukhus.

Fotnot: Per Fugelli har skrivit om sina upplevelser som sjuk i boken ”Døden, skal vi danse?”. Dessutom har han skrivit ett flertal andra böcker.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev