Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

15 miljoner till demensvård

Publicerad: 16 maj 2019, 10:35

Foto: Mostphotos

Satsningen ska bland annat höja kunskapen om demens hos vård- och omsorgspersonal, har regeringen beslutat.


Det finns i dagsläget brister vad gäller kunskapen om demenssjukdomar hos alla yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Därför vill man nu satsa 15 miljoner för att öka kunskapen och kvaliteten i omsorgen.

Av pengarna ska fyra miljoner gå till Socialstyrelsen, som får i uppdrag att ta fram vägledning för dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Sex miljoner går till Svenskt demenscentrum, för att bland annat ta fram en ny webbplats  och en ny grundläggande webbutbildning om demens.

Det så kallade BPSD-registret, där BPSD står för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens, får 2,5 miljoner kronor för att uppdatera sitt register och genomföra utbildningsinsatser. Svenska Demensregistret får 2,5 miljoner kronor och ska bland annat införa en ny modul för uppföljning av hemsjukvård.

– Allt fler blir äldre och drabbas av demenssjukdom. Regeringen satsar för att möta den utvecklingen. Mer kunskap och ett mer systematiskt arbete är det som krävs. Det är så vi bygger ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige, säger socialminister Lena Hallengren i pressmeddelandet.

Mellan 130 000 och 150 000 personer lever med en demenssjukdom i Sverige i dag.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev