Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

99-åringar kreativa problemlösare

Publicerad: 11 juni 2007, 08:28

Riktigt gamla människor hittar ofta kreativa lösningar på många av sina vardagsproblem. De är även mästare på detaljplanering för att klara av sina aktiviteter, visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.


Avhandlingen, som författats av arbetsterapeuten Greta Häggblom Kronlöf, studerar hur riktigt gamla människor uppfattar sitt vardagliga liv, och vilka utmaningar de ställs inför i sin vardag.

Djupintervjuer med tio 99-åringar visar att vardagen för de riktigt gamla är en balansgång mellan den egna förmågan och hinder och möjligheter.

Ofta utmanar de gamla sig själva för att få bekräftelse på att de fortfarande klarar av uppgifter, och på så sätt stärks deras självbild.

– Någon brukade recitera dikter, som hon alltid kunnat för sig själv, en annan valde att lösa korsord som hon visste var krävande och en tredje gick varje dag tre trappor i brandtrappan bara för att bevisa för sig själv att knäna fortfarande höll, säger Greta Häggblom Kronlöf i ett pressmeddelande.

Avhandlingen visar att många riktigt gamla människor genom noggrann planering och kreativa lösningar på vardagsproblem klarar sig förvånansvärt bra.

I Sverige finns i dag drygt 2 300 personer som är 99 år eller äldre.

– Det är viktigt att vi lyssnar på hur de upplever sin vardag så att vi kan lära av de äldre och stödja dem på deras villkor, säger Greta Häggblom Kronlöf.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev