Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Adhd-dokumentär kritiseras

Publicerad: 16 april 2008, 13:09

I måndags sände Sveriges Television en dokumentär om den segslitna och komplicerade forskarstriden kring adhd-forskningen vid Göteborgs universitet för ett par år sedan, som uppenbarligen fortfarande rasar. Redan har programmet anmälts till Granskningsnämnden – nio gånger.


Striden mellan å ena sidan forskargruppen kring professor Christopher Gillberg och å andra sidan barnläkaren Leif Elinder och sociologen Eva Kärfve rasade under flera år i början på 2000-talet.

Främst handlade konflikten om att Leif Elinder och Eva Kärfve ifrågasatte Christopher Gillbergs forskning  kring adhd och ville ha tillgång till forskningsmaterialet. Detta motsatte sig Christopher Gillberg och hans medarbetare, vilket ledde till en rad rättsliga och akademiska tvister.

Själva konflikten om tillgången till forskningsmaterialet slutade med att medarbetare till Christopher Gillberg förstörde samtligt material efter att Kammarrätten beslutat om att Elinder och Kärfve skulle få tillgång till det.

Sveriges Television, SVT, sände i måndags dokumentären  Fördärvet , som enligt SVT skulle visa  nya, ytterst märkliga fakta som ställer diagnosen adhd/damp i helt nytt ljus .

Programmet kritiseras nu hårt från en mängd håll för att okritiskt ha fört fram den ena sidans budskap och för att inte ha uppvisat den opartiskhet som krävs.

Anklagelserna handlar konkret om att Leif Elinder, Eva Kärfve och anhängare till deras version av konflikten gavs oemotsagt utrymme att framföra sina åsikter medan representanter för Christopher Gillbergs sida över huvud taget inte hördes i programmet.

Granskningsnämnden för radio och tv har redan fått in nio anmälningar mot programmet.

Journalisterna bakom dokumentären säger till tidningen Resumé att ingen representant för den så kallade Gillberggrupen eller dess anhängare ville ställa upp i dokumentären, men att deras åsikter ändå framkommer, bland annat genom hänvisningar till domstolsprotokoll från flera av de rättsfall som konflikten resulterat i.

Läs mer och se dokumentären på SVT:s hemsida Läs mer om Dagens Medicins bevakning av Gillbergaffären. Använd vår sökfunktion, klicka här!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev