fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

ADHD kopplat till fördubblad risk att dö i förtid

Publicerad: 25 februari 2015, 15:06

Foto: Thinkstock

Människor med adhd löper dubbelt så hög risk att dö i förtid, jämfört med personer utan denna diagnos. Kvinnor är extra sårbara, visar forskning som presenteras i Lancet.

Ämnen i artikeln:

Adhd

Det är danska forskare som har följt närmare två miljoner personer i olika register, inklusive fler än 32 000 människor med diagnosen adhd. Personerna följdes från den första födelsedagen fram till 2013, dock som mest i 32 år.

Det visade sig att personer med en adhd-diagnos löper en fördubblad risk att dö i förtid, jämfört med personer utan denna diagnos. Även efter att forskarna hade justerat resultaten för andra möjliga förklaringar, som kön, ålder, psykiatriska diagnoser eller föräldrarnas utbildning.

En stor del av riskökningen bestod av dödsfall av onaturliga orsaker. Under uppföljningstiden dog 107 individer med adhd. För 79 av dem var dödsorsaken känd och av dessa dog över hälften, 42 stycken, av olyckor.

Värre för flickor

Risken ökade i takt med åldern då individerna fick sin diagnos. Exempelvis var risken att dö i förtid mer än fyrdubblad för en person som fick adhd-diagnosen i 18-årsåldern, jämfört med en individ i samma ålder utan denna diagnos. För en person som diagnostiserades före sex års ålder, däremot, var motsvarande risk "bara" fördubblad.

Forskningen visar också att flickor med adhd hade en högre relativ risk att dö i förtid, jämfört med pojkar.

- Vår forskning understryker vikten av att diagnostisera adhd tidigt, framför allt hos flickor och kvinnor, säger Sören Dalsgaard vid Universitetet i Århus, Danmark, en av forskarna bakom studien.

Stephen Faraone, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid SUNY Upstate Medical University i USA, håller med. I en kommentar till studien, som presenteras i Lancet, säger han:

- Även om prat om förtida död kan oroa föräldrar och patienter, så kan de trösta sig med kunskapen att den absoluta risken för förtida död är låg och att denna och andra risker kan minska väsentligt med evidensbaserade behandlingar för detta tillstånd.

Studien finansierades av the Lundbeck foundation och här kan du läsa abstract till studien:

Sören Dalsgaard med flera. Mortality in childdren, adolescents, and adults with attention deficit hyperactivity disorder: a nationwide cohort study. Lancet 2015. 14: 61684-6. DOI: 10.1016/S0149-6373.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev