Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Åklagare ser inget brott i tvångsvård utan lagstöd

Publicerad: 4 november 2014, 06:30

Foto: Thinkstock.

Trots att en patient tvångsvårdades i över en månads tid utan stöd i lagen lägger åklagaren nu ner förundersökningen om tjänstefel – för andra gången.


För snart fem år sedan fattades beslutet att en patient skulle tvångsvårdas på den allmänpsykiatriska kliniken i Malmö. Ett sådant beslut fattas av cheföverläkaren och är giltigt i fyra veckor, för att fortsatt tvångsvård ska vara möjlig krävs en ansökan till förvaltningsrätten.

I det aktuella fallet gjordes ingen sådan ansökan och det dröjde över en månad innan det upptäcktes. Under den tiden fick patienten endast gå ut kortare perioder, förvägrades i vissa fall permissioner och fick genomgå visitationer. Någon medicinsk behandling ska däremot inte ha skett mot patientens vilja.

Socialstyrelsen, som då var tillsynsmyndighet, skickade en åtalsanmälan gällande tjänstefel till åklagarkammaren i Malmö. Läkaren som anmäldes hade fått ansvaret delegerat till sig och var den som bestämt att patienten skulle fortsätta att tvångsvårdas. Förundersökningen lades ner, Socialstyrelsen begärde överprövning och den öppnades igen. Nu lägger kammaråklagare Bo Albrektsson ned den igen. Motiveringen har vid båda tillfällena lytt:

”Gärningen är att bedöma som ringa fall och är därför inte brottslig.”

Hur kan tvångsvård utan lagstöd vara ringa?

– Jag utgick från de omständigheter som rådde vid tillfället. Sjukhusrutinerna fungerande inte som de skulle. Den ansvarige läkaren hade dubbelt så många avdelningar som vanligt att sköta, säger Bo Albrektsson till Dagens Medicin.

Och fortsätter:

– Det fanns klart förmildrande omständigheter och det är den troliga orsaken till att det har blivit som det har blivit.

Bland de förmildrande omständigheterna framgår att den beläggningslista som den ansvarige läkaren fick felaktigt påstod att patienten vårdades enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Enligt Bo Albrektsson var ansvaret för beläggningslistan delegerat till en sjuksköterska.

Någon tveksamhet om att patienten vårdades utan lagstöd verkar det dock inte ha funnits och justistekanslern har beslutat att ge patienten 30 000 kronor i ersättning för lidande.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev