söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Äldre far får oftare autistiskt barnbarn

Publicerad: 20 mars 2013, 20:00

Inte bara pappans ålder, utan även hur gamla far- och morföräldrarna är när de får barn, påverkar risken för autism. Det visar en svensk studie.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetBarnsjukdomarAutismAutismspektrumstörning

Tidigare forskning har visat att män som är äldre när de skaffar barn oftare får barn med autismspektrumstörning än pappor som är yngre.

Men nu visar forskare knutna till bland annat Karolinska institutet, att även far- och morföräldrarnas ålder när de blev fäder spelar in.

De har analyserat uppgifter som 5 936 personer med autism och 30 923 friska kontrollpersoner som fötts i Sverige efter 1932.

Ju äldre männen var när de fick barn, desto större var risken för autism hos barnbarnet, enligt studien som publiceras i tidskriften Jama Psychiatry.

De personer som hade en morfar som var 50 år eller äldre när han blev pappa hade 79 procent högre risk att drabbas av autism, jämfört med om morfadern var 20–24 år när han fick barn. Motsvarande siffra för personer med en äldre farfar var 69 procent.

Dessa siffror gällde efter att forskarna tagit hänsyn till mammans ålder, psykiska störningar i släkten och en rad andra faktorer.  Även när pappans ålder vägdes in kvarstod en koppling mellan far- och morföräldrarnas ålder och risken för autism hos barnbarnet.

Exakt vad sambandet beror på vet forskarna inte. Men de spekulerar om att mutationer som uppstår i mannens könsceller med åldern kan föras vidare över generationerna. Mutationerna kan vara ”tysta” hos barnet som därmed inte får autism, medan de kanske i stället kommer till uttryck hos barnbarnet som blir autistiskt.

Bakom studien står även forskare vid King’s college London i Storbritannien och Queensland brain institute i Australien.

Emma Frans med flera. Autism risk across generations. Jama Psychiatry, publicerad online den 20 mars 2013. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2013.1180

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev