Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Äldres självmordsförsök kan kopplas till missbruksproblem

Publicerad: 26 november 2008, 11:11

Äldre som försöker begå självmord har ofta missbruksproblem, visar en ny studie. Det är något som vården ofta missar och som kan kosta liv, anser forskaren Stefan Wiktorsson.


– Förbättrade diagnostiska metoder som kan hitta missbruksproblem tidigare skulle kanske kunna förebygga många självmord hos gamla människor, säger Stefan Wiktorsson.

Han är psykolog och doktorerar just nu på äldres självmord vid sektionen för psykiatri på Sahlgrenska akademins institution för neurovetenskap och psykiatri i Göteborg. Under årets riksstämma presenterar han preliminära resultat från en av sina delstudier. Genom intervjuer och analys av sjukvårdsjournaler har han funnit tecken på att missbruk är mycket vanligt bland personer över 70 år som försökt att ta sitt liv.

Nästan en tredjedel, 29 procent, av de 103 självmordspatienter som ingick i studien hade ett pågående eller tidigare missbruk av droger eller alkohol. Det kan jämföras med en missbruksfrekvens på 3 procent i den drygt 400 personer stora kontrollgrupp som motsvarar ett genomsnitt av befolkningen i samma ålder.

– Vanligast var missbruket bland männen. En sådan historia fanns hos nästan 45 procent av de män som försökt ta sitt liv. Uteslutande gällde det då alkohol, säger Stefan Wiktorsson.

Hos kvinnor var kopplingen inte lika stark.

I studien ingår patienter över 70 år som 2003 till 2006 lades in på äldrepsykiatrisk vårdavdelning efter att ha försökt att begå självmord. Studien är en uppföljning på den koppling mellan fullbordat självmord och alkoholmissbruk som Stefan Wiktorssons handledare Margda Waern fann i sin avhandling 2000. Hon visade då att 41 procent av männen och 15 procent av kvinnorna som tagit sina liv missbrukade.

En bättre bedömning av självmordsrisk skulle, tycker Stefan Wiktorsson, kombinera depression och alkoholvanor.

– Äldre måste ges plats i psykiatrisk vård och självklart behandlas för alkoholmissbruk vid behov.

Fler män tar sina liv

» Självmord är vanligare hos äldre än hos yngre.
» Män suiciderar oftare än kvinnor och med metoder som hängning, skjutning eller dränkning. För kvinnor är förgiftning vanligast.
» De­press­ion är den vanligaste orsaken till äldres självmord.

Källa: NASP.

» Psykiatri

Onsdagen den 26 november
Poster nr 9
9.00–18.00, hall B
History of substance dependence/misuse in elderly suicide attempters.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev