måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

”Alla psykoser är olika” – riktlinjer i hetluften när psykiatri-Sverige samlades

Publicerad: 16 mars 2023, 15:41

Den årligen återkommande psykiatrikongressen hålls omväxlande i Göteborg och Stockholm och anordnas av Svenska psykiatriska föreningen.

Foto: Thomas Johansson/Bildbyrån

Vad är mest spännande inom psykiatriområdet just nu? Dagens Medicin har besökt Svenska Psykiatrikongressen i Göteborg och ställt frågan till fem besökare.

Ämnen i artikeln:

Svenska psykiatriska föreningen

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Anna Stenseth

Foto: Thomas Johansson/Bildbyrån

Anna Stenseth, närsjukvårdschef psykiatri, Stockholm läns sjukvårdsområde:
– Det är positivt med den nationella gemensamma utvecklingen för olika patientgrupper. Även om Stockholm är väldigt stora så skapar det lite tryck i frågorna, vad är det vi behöver åstadkomma för olika patientgrupper, vad är någon slags miniminivå? Man behöver ett visst antal patienter för att kunna ha en tillräcklig möjlighet att ge ett mer individualiserat utbud som håller standard. Det ska ju både vara evidensbaserat och kunskapsstyrt.

Christopher Anter

Foto: Thomas Johansson/Bildbyrån

Christopher Anter, läkare, psykiatriska kliniken, Nyköping:
– Inom annan medicin har du riktlinjer. Det är väldigt strikt hur man ska gå till väga när man har någon form av åkomma. Inom psykiatrin är det inte så svart och vitt. För vissa åkommor kanske det är det, men ofta är det väldigt brett. Alla psykoser till exempel är ju olika. Det är det jag tycker om med psykiatrin, att det inte är flödesscheman och så. Det kommer väl det också, vilket är lite tråkigt, men jag tror inte att det kommer att göra det enklare.

Claes Hulting

Foto: Thomas Johansson/Bildbyrån

Claes Hulting, professor, Karolinska universitetssjukhuset Stockholm:
– Jag tycker att min lilla nisch som handlar om filosofi i psykiatrin är spännande, det är ju en väldigt liten del. Jag tar normalt sett hand om personer som har brutit rygg och nacke i min dagliga värld och de mår ju dåligt i själen. Tyvärr är det många av dessa patienter som får SSRI-preparat fast de inte är deprimerade. De är ledsna, de har sorg och de måste få låta sorgen verka ut och då har vi fokuserat på just hur man kan addera filosofi i vården.

Sabina Bonde

Foto: Thomas Johansson/Bildbyrån

Sabina Bonde, överläkare, Norra Stockholms psykiatri:
– Jag är psykosläkare och det finns ju halvnya nationella riktlinjer om vård för förstagångsinsjuknande i psykos och hur man kan förbättra den vården. Annars tycker jag att det är så mycket annat roligt att lyssna på här än det man sysslar med till vardags. Man kan uppdatera sig inom olika kliniska områden och utbyta erfarenheter. Man träffar folk från hela landet och ser vad de har för utmaningar och hur gör de saker. Man lyfter blicken.

Carl Johan Sundberg

Foto: Thomas Johansson/Bildbyrån

Carl Johan Sundberg, professor, Karolinska institutet Stockholm:
– Något som heter braining, som är träning och hälsa för patienter inom psykiatrin. Det är alltså personalen som leder fysisk aktivitet. Man vet för det första att det har effekt på hjärnan på olika gagneliga sätt, dessutom så är många patienter inom psykiatrin onödigt sjuka rent somatiskt. De har inte bara rent själsliga utmaningar utan en avsevärt sämre genomsnittlig hälsa vad gäller metabola tillstånd, diabetes, högt blodtryck, övervikt och fetma.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev