Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Allt fler får prövotid för missbruk

Publicerad: 7 Februari 2018, 15:10

Foto: Thinkstock

Allt fler vårdanställda får prövotid på grund av missbruk. Det visar ny statistik från HSAN.


Ämnen i artikeln:

HSAN

Av årsrapporten från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, framgår det att nämnden under 2017 hade en kraftig ökning av antalet ärenden jämfört med 2016. Antalet inkomna ärenden ökade från 140 till 190. Ökningen syns framförallt när det gäller antalet beslut om prövotid. Under 2017 fattade HSAN 86 beslut om prövotid jämfört med 59 året innan. Det är bland sjuksköterskor och barnmorskor som ökningen av prövotidsärenden skett. Förra året fattade HSAN beslut om 55 prövotidsärenden som gällde sjuksköterskor och barnmorskor.

Av de beslut om prövotid som HSAN fattade under 2017 fattades 59 beslut på det som kallas grund 5, ”sjukdom eller någon liknande omständighet”. Ursula Carlgren, handläggare på HSAN, säger till Dagens Medicin att dessa ärenden ”nästan alltid” handlar om missbruk.  Från 2015 har antalet beslut om prövotid på denna grund ökat från 23 till 59. Allt fler vårdanställda får alltså beslut om prövotid på grund av missbruk.

Att det är bland sjuksköterskor och barnmorskor som antalet prövotidsärenden ökar skulle kunna tyda på ökade missbruksproblem i den gruppen. Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som skickar vidare ärenden om prövotid till HSAN för beslut anser inte att det går att slå fast att så är fallet. Sedan en tid tillbaka har Ivo förenklat sitt anmälningssystem med blanketter som går att ladda ner från myndigheten.

– Vi ser en ökning av antalet inkommande ärenden. Men det kan ha funnits ett mörkertal tidigare och att fler anmäler nu när det har blivit lättare att anmäla, säger Petra Carlbaum, inspektör på Ivo region nord.

Prövotid innebär att den vårdanställde under en treårig period följer en prövotidsplan och träffar personal från Ivo som ska kontrollera att villkoren i prövotidsplanen följs. Vårdpersonal som bryter mot villkoren i prövotidsplanen riskerar att få sin legitimation återkallad. Medan antalet beslut om prövotid ökade förra året så minskade antalet beslut om återkallade legitimationer något. Under 2017 fattade HSAN beslut om 33 återkallade legitimationer för samtliga grupper i sjukvården jämfört med 46 beslut året innan.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

HSAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev