måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Allt fler kvinnor självskadar sig genom förgiftning

Publicerad: 9 mars 2023, 07:47

Paracetamol är det vanligast förekommande läkemedlet när det gäller självdestruktiva handlingar.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Samtalen om unga flickor och vuxna kvinnor som skadar sig själva genom läkemedelsförgiftning ökar för andra året i rad.
– Vi ser allvarligt och med stor oro på den här utvecklingen, säger Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketGiftinformationscentralenLäkemedel

TT


Flickor i åldern 10–19 år som skadar sig själva med läkemedel har ökat med 25 procent sedan 2021 och med 70 procent sedan 2020. Det visar en ny rapport från Giftinformationscentralen, som är en enhet inom Läkemedelsverket.

Ökningen märks i antalet samtal från såväl allmänhet som sjukvård.

Paracetamol, som används i febernedsättande och smärtstillande syfte och som säljs receptfritt som bland annat Alvedon och Panodil, är det vanligast förekommande läkemedlet när det gäller självdestruktiva handlingar.

– Paracetamol är något som många har hemma i medicinskåpet. När det används på rätt sätt är det ett läkemedel som är både bra och säkert, men även receptfria mediciner kan ge förgiftning och här är det viktigt att tänka på att förvara all medicin svåråtkomligt, gärna inlåst i ett skåp, säger Luisa Becedas, Giftinformationscentralens verksamhetschef.

– Vården bör ha med sig perspektivet risk för överdosering när läkemedel skrivs ut, exempelvis genom att förskriva lägre doser i taget, mindre förpackningar eller liknande.

Läs också: Ätstörningar och självskadebeteenden först vid beslut om psykiatrisk högspecialiserad vård

Samtalsstatistiken stiger för såväl unga som vuxna om antalet avsiktliga händelser – medveten överdosering – jämfört med 2021. Uppgången är tydligast bland kvinnor.

Under två år noterades inga större förändringar, men nu visar de senaste siffrorna att antalet samtal rörande vuxna kvinnor har ökat med 56 procent gällande missbruk och berusningssyfte.

I åldersgruppen 10–‍19 år sker också många förgiftningar med antidepressiva läkemedel, samt receptbelagda läkemedel som adhd-läkemedel och lugnande läkemedel.

För att motverka utvecklingen vill Luisa Becedas att riskerna belyses om vad ett för stort intagande av läkemedel kan innebära.

– Kunskapsspridning om läkemedelsanvändning är den viktigaste åtgärden vi kan vidta, säger hon.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev