Psykiatri
Allt om adhd samlat i kunskapsstöd
Publicerad: 28 oktober 2014, 10:46
Foto: Thinkstock
Från storm till samsyn. Nu får diagnosen adhd ett nytt samlat kunskapsstöd med flera myndigheter som avsändare.
Från början präglades psykiatrin av olika synsätt på funktionsnedsättningen adhd. I dag, konstaterar Socialstyrelsen, råder samsyn och dessutom finns det ett tillräckligt vetenskapligt underlag att sprida i ett kunskapsstöd så att fler barn och vuxna får diagnos och behandling.
Kunskapsstödet rör behandling, läkemedel, läkemedelssubventioner samt informations- och utbildningsmaterial. Bakom informationen står Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket samt Statens beredning för medicinsk utvärdering, på uppdrag av regeringen.
En del av kunskapsstödet handlar om vikten av tidig upptäckt. Förskola, skola, socialtjänst och primärvård får redskap att uppmärksamma problem som tyder på adhd. Då kan pedagogiska och psykosociala insatser prövas innan vården erbjuder läkemedelsbehandling.
Om stöd och anpassning av miljön inte hjälper bör barn utredas för adhd av läkare med barnmedicinsk eller barnpsykiatrisk kompetens tillsammans med psykolog.
I kunskapsstödet finns en bedömning av vad som bör finnas med vid utredningarna.
Här finns även ett beslutsstöd för läkemedelsbehandling vid adhd i kombination med psykiatriska tillstånd som depression, ångest, bipolaritet, autism och missbruk.
– Det är viktigt att noga överväga om det finns andra orsaker som påverkar personens funktionsförmåga än adhd. Här vill vi bidra till att skapa en mer enhetlig praxis och därmed en jämlik vård, säger Sofia von Malortie, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande från myndigheten.
Kunskapsstödet finns på www.kunskapsguiden.se.
CHARLOTTA KJELLBERG