Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Antalet dödsfall av överdoser minskade 2018

Publicerad: 11 mars 2020, 09:53

Sömnmedel och lugnande medel är vanligast vid avsiktliga överdoser.

Foto: Mostphotos

Färre dog av förgiftningar till följd av läkemedel eller narkotika under 2018 än 2017. Det beror bland annat på en minskning av dödsfall orsakade av fentanyl, visar statistik från Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Under 2018 avled 903 personer i Sverige efter förgiftning med narkotika eller läkemedel, vilket var en nedgång med 6 procent.

– Samtidigt är det för tidigt att säga om detta är ett trendbrott. Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar har gått upp och ner de senaste åren, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I statistiken ingår både olycksfall och självmord, samt en ganska stor andel oklara fall.

Sett över en period på sju år, 2012 till 2018, var sömnmedlet zopiklon den enskilda substans som oftast var inblandad i de fatala förgiftningarna. Därefter följde metadon, buprenorfin och heroin.

Opioider är vanligast vid oavsiktliga överdoser med dödlig utgång och sömnmedel och lugnande medel vanligast vid suicid. Men det är väldigt vanligt att två eller fler substanser ligger bakom dödsfallet. Så var det i hälften av fallen och den vanligaste kombinationen var då buprenorfin.

En ganska stor del av de avlidna har haft psykiatriska diagnoser. Bland män är då missbruksdiagnoser vanligast. Hos kvinnorna var förstämningssyndrom, inklusive depression, vanligast.

Dödliga förgiftningar är vanligare bland män än bland kvinnor. De är också vanligare bland yngre män än bland dem som är lite äldre. För kvinnor är mönstret det motsatta, det är vanligare med dödsfall bland äldre än bland yngre.

Lisa Blohm

Chefredaktör och nyhetschef

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev