Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Antalet KBT-behandlingar ökar

Publicerad: 28 maj 2014, 11:26

Fler får behandling mot bland annat stress, depression och ångest. Det visar en rapport från SKL.


Mellan 2009 och 2013 har tillgången på rehabiliteringsinsatser med kognitiv beteendeterapi, KBT, och multimodal behandling, MMR, ökat med 46 procent respektive 31 procent. Det visar en rapport om Rehabiliteringsgarantin från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Det beror dels på att multimodal behandling nu även finns inom primärvården, inte bara inom specialistvården som tidigare, dels på att fler inom sjukvården utför KBT, säger Anna Östbom, handläggare vid avdelningen för vård och omsorg, SKL.

Rehabiliteringsgarantins syfte är att förebygga sjukskrivning och fungera som ett stöd för att fler personer ska kunna återgå till arbete. Målsättningen är att kvinnor och män mellan 16 och 67 år med oklar smärta ska få behandling av flera yrkeskategorier. Personer med symtom som ångest, depression och stress ska även få KBT eller interpersonell terapi.

Av de som använde rehabiliteringsinsatser under 2013 var 72 procent kvinnor och 28 procent män.

– Vi vet att kvinnor i större omfattning ska ha rehabiliteringsinsatser eftersom studier visar att fler kvinnor har psykiska diagnoser. Dock är vi osäkra på om fördelningen mellan män och kvinnor ska vara så ojämn, säger Anna Östbom och fortsätter:

– Andledningen till den sneda fördelningen tror vi beror på att man bland vårdpersonalen har föreställningen att män inte ska ingå i gruppverksamhet med multimodala behandlingar och att kvinnor är bättre på att söka vård.

Garantin är sedan 2008 ett samarbete mellan SKL och Socialdepartementet.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev