Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Antidepressiva läkemedel till barn får stöd av ny studie

Publicerad: 31 oktober 2008, 15:08

Både kognitiv beteendeterapi och antidepressiva läkemedel minskar ångest hos barn, enligt en ny studie.


I fall antidepressiva läkemedel bör ges till barn och ungdomar är omdiskuterat. Nu kommer en ny studie som ger stöd för användning av SSRI-läkemedel även för yngre.

I studien som i dag publiceras online av tidskriften New England Journal of Medicine har forskare testat olika behandlingar på barn med generaliserat ångestsyndrom, separationsångest eller social fobi.

Resultaten visar enligt forskarna att en kombination av kognitiv beteendeterapi och behandling med antidepressiva läkemedel ger barn med ångest bästa möjlighet till förbättring.

488 barn mellan 7 och 17 år randomiserades att antingen få 14 tillfällen av kognitiv beteendeterapi eller det antidepressiva läkemedlet sertralin eller både kognitiv beteendeterapi och sertralin alternativt ett placebopiller.

I gruppen som fick både terapi och medicinsk behandling blev 80,7 procent bättre efter 12 veckor.

Även i grupperna som mottog antingen terapi eller läkemedelsbehandling syntes signifikanta förbättringar, 59,7 procent respektive 54,9 procent. Motsvarande siffra för placebogruppen var 23,7 procent.

För att skatta förändring i ångest användes ett index som benämns Clinician Global Impression-Improvement scale.

Bland de barn som enbart fick sertralin syntes inte fler sidoeffekter än bland dem som fick placebo, och få av barnen avbröt studien på grund av biverkningar.

Studien finansierades av National Institutes of Health, USA.

New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 oktober

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev