Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Antidepressiva medel kopplas till förhöjd risk för missfall

Publicerad: 1 juni 2010, 09:37

Kvinnor som fick antidepressiva läkemedel under graviditeten drabbades oftare av missfall än andra kvinnor, enligt en ny stor studie.


Användning av antidepressiva läkemedel under graviditeten kan förhindra återfall i depression som kan vara farliga för både mamman och barnet. Men det är omdebatterat om behandlingen ökar risken för missfall. De flesta tidigare studier av antidepressiv medicinering under graviditet har heller inte varit utformade för specifikt studera missfallsrisk, enligt kanadensiska forskare bakom en ny studie.

De har analyserat uppgifter om 5 124 kvinnor som fått missfall före graviditetsvecka 20, men efter det att graviditeten fastställs. De jämfördes med en stor grupp matchade kontrollpersoner som inte haft missfall.

I gruppen som haft missfall hade 284 kvinnor, eller 5,5 procent, tagit antidepressiva läkemedel under graviditeten, jämfört med 2,7 procent i gruppen som inte haft missfall.

Totalt sett var användning av någon form av antidepressivt läkemedel under graviditeten kopplat till en 68 procent ökad risk för missfall.

En närmare analys visade att användning av enbart selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI, var kopplat till 61 procent ökad missfallsrisk. Risken var störst vid användning av substanserna paroxetin och venlafaxin, eller när olika typer av antidepressiva läkemedel kombinerades.

Studien är utförd av forskare knutna till bland annat University of Montreal och den presenteras i tidskriften Canadian Medical Association Journal.

En medföljande ledarkommentar konstaterar att det finns det flera osäkra faktorer i den nya undersökningen, men att resultaten är närmast identiska med en studie med nästan 1 000 kvinnor som kom förra året.

Läs abstract:

Canadian Medical Association Journal, publicerad online den 31 maj 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev