Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Astra Zeneca anklagas för oetisk läkemedelsstudie

Publicerad: 26 mars 2009, 09:40

Astra Zeneca anklagas för oetisk läkemedelsstudie

Flera etiska experter kritiserar Astra Zeneca för en läkemedelsstudie i Östeuropa och Indien. 36 av deltagarna drabbades av återfall i sin psykiska sjukdom.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Testerna av schizofreniläkemedlet Seroquel gjordes under 2005 och 2006. De deltagande patienterna från Ryssland, Ukraina, Polen, Bulgarien och Ukraina avbröt sin pågående behandling. Hälften fick den nya varianten av Seroquel medan resten fick sockerpiller.

– Det innebär ju att genomförandet av studien är direkt skadlig för de här personerna som får placebo, säger Christian Munthe, forskare i filosofi och expert på medicinsk etik vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt Ekots uppgifter drabbades 36 av deltagarna i studien av återfall i sin sjukdom. En av dem begick självmord.

Pierre Lafolie, vetenskaplig sekreterare i den regionala etikprövningsnämnden i Stockholm, säger till Ekot att studien knappast skulle ha tillåtits i Sverige.

– Jag menar att det finns ett avstånd mellan den risk man utsätter patienterna för och den vetenskapliga information man fick ut av det här försöket. Som jag ser det hade det varit svårt att få igenom det med det här upplägget.

Astra Zenecas informationsdirektör Ann-Charlotte Knutsson hävdar att patientens självmord inte hade någonting med försöket att göra.

– Vad jag vet så var den här studien framarbetat tillsammans med myndigheter. Den var också godkänd av externa etiska kommittéer, där vi hela tiden har samarbetat och fått alla godkännanden som krävs för att den ska genomföras, säger hon till Ekot.

Relaterat material

Läkarförbundet varnar för läkemedelstester i u-länder

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev