Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Åtalad läkares huvudskada i centrum under rättegången

Publicerad: 17 september 2009, 12:19

Ett intyg från en psykiater spelade en central roll när en överläkare stod inför rätta åtalad för att dödshotat vårdpersonal på Gävle sjukhus.


Överläkaren fördes till akutmottagningen efter att ha ramlat och slagit i huvudet på en nattklubb. Enligt åklagaren tafsade han på ambulanspersonalen och uppträdde hotfullt mot kollegorna på sjukhuset. Läkaren åtalades för olaga hot, sexuellt ofredande, hot mot tjänsteman och för en misshandel som inträffat vid ett tidigare tillfälle.

Rättegången i Gävle tingsrätt avslutades i går, onsdag. Under förhandlingen hänvisade läkarens försvarare Ulf Andersson till ett intyg skrivet av en psykiater. Enligt det ska den åtalade läkaren ha drabbats av tillfälliga störningar i hjärnan efter att slagit i huvudet på nattklubben.

– När man inte kan kontrollera sitt handlande kan man inte dömas till fängelse för någonting heller, säger Ulf Andersson till Sveriges Radio Gävleborg.

Åklagaren Christer Sammens anser att tingsrätten ska bortse från psykiaterns bedömning.

– Det går inte att jämföra med ett rättspsykiatriskt intyg av den typ som domstolen ibland begär. Då har den psykiater som gör utlåtandet tillgång till hela polisutredningen och kan sätta in bedömningen av den åtalade i ett sammanhang. I det här fallet har psykiatern bara träffat den åtalade, lyssnat på hans berättelse och sedan skrivit sitt yttrande, säger han till Arbetarbladet.

Som Dagens Medicin rapporterat tidigare har den åtalade läkaren omplacerats till ett nytt uppdrag inom Landstinget Gävleborg. Om han fälls ska arbetsgivaren ta ställning till om han kan jobba kvar, skriver Arbetarbladet.

Relaterat material

Läkare åtalad för dödshot mot kolleger får nytt jobb

Läkare i Gävle åtalas efter dödshot mot akutpersonal

Skadad läkare ”löpte amok” på akutmottagning i Gävle

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev