Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Avlidna barns hjärnor ger ledtrådar till autism

Publicerad: 26 mars 2014, 21:00

Nästan alla hjärnor från barn med autism hade tecken på att nervceller var organiserade på felaktiga sätt, enligt en pilotstudie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

AutismspektrumstörningAutism

– Det här är en spännande undersökning, främst för att den visar på en metod som kan öppna helt nya dörrar för att förstå orsakerna bakom autism, säger Sven Bölte, professor och föreståndare för Karolinska institutet center of neurodevelopmental disorders.

I studien har amerikanska forskare undersökt prover från hjärnor av elva avlidna barn med autism och jämfört dem med prover från lika många barn utan autism.

Hos tio av barnen med autism hittade forskarna små områden i hjärnbarken där det fanns relativt många nervceller vilka inte uttryckte markörer som normala och fullt utvecklade nervceller gör.

De här områdena fanns i den prefrontala hjärnloben och i tinningloberna, det vill säga regioner i hjärnan som har betydelse för sådana funktioner som är störda vid autism, som känslor, social förmåga och språkutveckling.

Motsvarande fynd gjordes bara hos ett av de friska barnen.

Mönstren av avvikande nervceller skiljde sig åt mellan olika autistiska barn. Men skillnaderna mellan barnen var ändå inte så stora, vilket förvånade forskarna mot bakgrund av att autism kan ta sig så skilda uttryck hos olika individer.

Forskarna spekulerar i två olika orsaker till fynden. Det kan handla om nervceller som under hjärnans utveckling inte nått fram till sin destination. Eller så kan det handla om förändringar som skett på plats tidigt under utvecklingen. I båda fallen tror forskarna att förändringarna skett före födseln.

Att förändringarna uppträdde fläckvis, i stället för över hela hjärnan, skulle kunna förklara varför små barn med autism kan visa förbättringar över tiden. Det skulle då bli möjligt för hjärnan att skapa nya kopplingar som kringår de felaktiga områdena, tror forskarna.

Sven Bölte tycker att fynden ska tolkas försiktigt.

– Det är ganska osäkra resultat än så länge på en heterogen grupp av ganska få patienter. Men det är möjligt att fynden kan stödja en av de dominerande hypoteserna om varför autism uppstår, nämligen att patienterna har felaktiga kopplingar mellan delar av hjärnan.

Han hoppas att resultaten kan leda till flera liknande studier i framtiden.

– Vi måste titta på cellnivå för att förstå orsakerna bakom autism. Och det kan vi bara göra genom att undersöka donerad vävnad. En av de få hjärnbankerna i världen finns på Karolinska institutet. Men av förklarliga skäl är det känsligt för föräldrar att donera ett avlidet barns hjärna, säger Sven Bölte.

Bakom studien står ett forskarlag lett av Eric Courchesne vid University of California i San Diego.

Läs abstract till studien:

Rich Stoner med flera. Patches of Disorganization in the Neocortex of Children with Autism. New England Journal of Medicine 2014; 370: 1 209–1 219. DOI: 10.1056/NEJMoa1307491

Relaterat material

Autism kan upptäckas hos spädbarn

Forskare: Risk att screening missar flickor

Äldre pappa får oftare autistiskt barnbarn

Psykiatriska tillstånd kan ha gemensamma orsaker

Kvinnligt kön kan skydda mot autism

Autistiska barn vandrade ofta iväg

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev