lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Barn minskar förtida död vid anorexi

Publicerad: 5 oktober 2012, 06:44

Att få barn minskar risken för förtida död hos kvinnor som tidigare har vårdats för svår anorexi, visar en ny studie.


Kvinnor som har vårdats på sjukhus för svår anorexi som senare blir mammor löper en betydligt mindre risk att dö i förtid jämfört med barnlösa kvinnor med sjukdomen, skriver Upsala Nya Tidning. Forskningsresultaten kommer från Uppsala universitet och Karolinska institutet vars studie publiceras på nätet i International Journal of Eating Disorders.

– Ett glädjande resultat, i synnerhet som det funnits farhågor om att en graviditet skulle kunna förvärra symtomen vid svår anorexi, säger läkaren Fotios Papadopoulos vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik till tidningen.

Tidigare studier har visat att risken för att dö i förtid fördubblas vid svår anorexi. Det handlar inte bara om svält, utan också självmord, alkoholskador och olika kroppsliga sjukdomar.

I den nya studien analyserades olika register om 5 251 unga kvinnor som varit intagna på ett svenskt sjukhus på grund av anorexi. 131 av dessa kvinnor dog när de var mellan 20 och 30 år. Men bland dem som fick barn under uppföljningstiden var dödligheten 60 procent lägre. För dessa kvinnor fanns inte några överrisker alls för förtida död av naturliga orsaker. Men det fanns fortfarande en viss förhöjd risk att dö av onaturliga orsaker, men den var betydligt mindre än för barnlösa.

Orsakerna bakom barns positiva inverkan på kvinnor med anorexi undersöktes inte i studien.

Läs abstract till studien:

Fotios Papadopoulos med flera. Childbearing and mortality among women with anorexia nervosa. International Journal of Eating Disorders, publicerad online den 13 augusti 2012. DOI: 10.1002/eat.22051

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev