Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Bättre introduktion ska lösa problemen med psykiatrin

Publicerad: 31 juli 2015, 11:01

Efter Ivo-kritiken satsar psykiatrin i Malmö på bättre introduktion för personalen och systematisk uppföljning av Lex Maria-anmälningar.


– Det är viktigt att personalen får en bra inskolning och är väl insatt i våra rutiner, till exempel vad som gäller i samband med permission, säger divisionschef Katarina Viebke till Dagens Medicin.

Som Dagens Medicin berättade i går har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu avslutat sitt tillsynsärende av psykiatrin. Bakgrunden till ärendet var det ökande antalet Lex Maria-anmälningar om dödsfall i samband med permission  eller i nära avslutning till patientens kontakt med psyktiatrins slutenvård.

Även om ärendet är avslutat så fortsätter Ivo sin granskning genom en särskild uppföljande tillsyn av Malmö psykiatri under ett års tid.

Det är något som välkomnas av verksamhetschefen Katarina Viebke.

– Vi har gjort ett omfattande åtgärdsprogram som vi presenterade i maj. Det handlar bland annat om att introducera nya medarbetare ordentligt så att de kan våra rutiner, säger hon till Dagens Medicin.

Som en del av åtgärdprogrammet har chefsläkaren under ett par månader granskat alla journaler vid de aktuella avdelningarna för att se hur vården fungerat. Om brister upptäcks har ansvarig personal fått respons på det direkt.

– Det har fungerat väl. Personalen är mån om att leverera den bästa vården, säger Katarina Viebke.

Uppföljningen av allvarliga händelser hanteras numera mer systematiskt, uppger Katarina Viebke. Vid Lex Maria-anmälan kommer utredningen att skötas av en extern grupp från en annan verksamhet inom divisionen, i nära samarbete med patient och närstående.

Relaterat material

Ivo kritiserar Regions Skånes psykiatri

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev