torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Bedöms frisk – släpps ändå inte från rättspsyk

Publicerad: 7 september 2023, 08:02

Enligt chefsöverläkaren har mannen under vårdtiden inte uppvisat några symtom och inte heller medicinerats. Han bör därför släppas.

Foto: Johan Nilsson/TT

Läkarna anser att en 24-årig man som dömts till rättspsykiatrisk vård är frisk. Trots det har både förvaltningsrätten och kammarrätten sagt nej till att släppa honom, skriver Dagens Juridik.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRegionsjukhuset Karsudden

TT


Mannen dömdes 2021 för bland annat grovt olaga hot till rättspsykiatrisk vård. Sedan dess har han vårdats på Regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm.

Enligt chefsöverläkaren har mannen under vårdtiden inte uppvisat några symtom och inte heller medicinerats. Han bör därför släppas, enligt läkaren, en bedömning som delas av förvaltningsrättens sakkunniga.

Läs också: Traumayoga prövas inom rättspsykiatrin

Men förvaltningsrätten sade nej med hänvisning till att mannens personliga förhållanden inte kan anses ordnade samt att det inte kan uteslutas att han återfaller i brott, skriver Dagens Juridik.

Efter det att även kammarrätten avslagit tänker mannen nu överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är besynnerligt, vad gör han på en vårdinrättning när vårdbehov saknas?, säger hans advokat, Cafer Demirok, till Dagens Juridik.

Läs också: Ordningsregler på psykiatriska kliniken ”generella” – kan inte överklagas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev