Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Beröring ny behandling på psykakuten

Publicerad: 24 januari 2017, 13:47

Foto: Trinette Reed/Thinkstock

På psykakuten i Karlskrona har man börjat behandla patienter med taktil stimulering för de ska bli lugnare och kunna sova bättre.


Ämnen i artikeln:

BlekingesjukhusetLandstinget Blekinge

– Det kommer av hur man tvättar sig eller smörjer in sig. Rörelserna är strukturerade i en viss ordning så att patienterna vet vad som kommer att hända.

Så förklarar skötaren Anneli Grönblad rörelserna som personalen ger patienterna på psykakuten. Hon är en av tre som utbildats och sedan en månad tillbaka utför behandlingarna på omkring 15 patienter. En behandling tar ungefär 40 minuter.

Behandlingsformen är i sig inte ny, men Anneli Grönblad tror att det är första gången den används på en psykakut i Sverige. Annars används den till exempel på de öppna mottagningarna i psykiatrin, i palliativ vård och inom äldrevården.

– Man har inte trott att det har fungerat i akutsituationer. Men vi ville prova, säger Anneli Grönblad.

Det var hon och två av hennes kollegor som tog initiativ till att lära sig behandlingen och börja praktisera den. Avdelningschefen var först skeptisk.

– När de berättade första gången var det inte så att jag sa ”jajemen, det kör vi på”. Jag tänkte snarare  ”nja… det här låter inte som något för oss”. När man vet för lite om saker och ting så säger man inte ja bara sådär, säger Torbjörn Lindberg.

– Men de övertalade mig, och det var en internutbildning som i princip inte kostade någonting.

Skulle du rekommendera det till andra psykakuter?

– Det är lite tidigt att uttala sig om. Men man ska inte vara rädd för det. Det är ett komplement, precis som att vissa patienter mår bra av promenader och frisk luft. Det är så jag ser det. Det är ju inget kontroversiellt, säger Torbjörn Lindberg.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev