Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Bildterapi utan effekt vid psykossjukdom

Publicerad: 28 februari 2012, 23:30

Patienter med schizofreni som fått bildterapi i grupp fick inte bättre mental hälsa jämfört med patienter som enbart fått sedvanlig vård eller deltagit i aktivitetsgrupper, enligt en ny brittisk studie.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Användning av konstnärliga metoder antas kunna hjälpa schizofrena patienter att uttrycka sig och förstå sig själva bättre. Men huruvida sådan bildterapi verkligen förbättrar patienternas hälsa har hittills undersökts i liten utsträckning.

Det är bakgrunden till en ny brittisk studie med 417 schizofrena patienter som vårdats inom öppenvård.

Slutsatsen är att deltagare som lottats till att delta i bildterapigrupper under 12 månader varken förbättrade sin mentala hälsa eller sociala funktion jämfört med patienter som lottats till att delta i så kallade aktivitetsgrupper eller patienter som lottats till att enbart få sedvanlig vård.

Forskarna bakom studien anser att resultaten inte utesluter att enskilda motiverade individer kan ha nytta av behandlingen, men för det stora flertalet patienter med schizofreni menar de att bildterapi saknar effekt.

Enligt svenska nationella riktlinjer för psykossjukdom är bildterapi en relativt lågt prioriterad åtgärd som kan erbjudas patienter med behov av icke-verbala terapiformer  och där musikterapi inte är lämplig.

I den aktuella studien skedde bildterapin under 90 minuter långa sessioner varje vecka. Patienterna fick tillgång till flera typer av konstnärliga tekniker och uppmanades att använda dessa för att uttrycka sig fritt. En terapeut fanns närvarande vid varje session för att stödja patienterna.

Deltagare som lottats till aktivitetsgrupper träffades varje vecka under ett års tid. De uppmanades att sysselsätta sig på olika vis, till exempel med att spela brädspel eller titta på dvd-film.

Läs hela originalstudien: Group art therapy as an adjunctive treatment for people with schizophrenia: multicentre pragmatic randomised trial. BMJ 2012;344:e846

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev