Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Bitter smak kan kopplas till alkoholism

Publicerad: 10 januari 2006, 10:37

Människor som är mindre känsliga för bitter smak kan ha ökad risk att drabbas av alkoholism. Det visar en studie som presenteras i tidskriften American Journal of Human Genetics.


Forskare vid Washington University School of Medicine, i St Louis, USA, har utfört en studie där de hämtade DNA från 262 familjer med minst tre personer som var alkoholister.

Tidigare studier har kopplat gener i kromosom sju till alkoholism. Forskarna undersökte de smakgener som finns på denna kromosom, vilket visade att vissa varianter av smakreceptorgenen TAS2R16 kunde kopplas till en ökad risk för alkoholism bland deltagarna. De som bar på dessa receptorer visade i cellstudier ett minskat svar på bittra smaker, jämfört med dem som hade den vanligaste varianten av genen. De sistnämnda individerna, som alltså var känsligare för bittra smaker, visade sig dessutom ha en minskad sannolikhet att vara alkoholberoende.

Studien visar vidare att den genetiska variant som kunde kopplas till alkoholism var betydligt vanligare hos afroamerikanska deltagare, än hos vita amerikaner.

Forskarna vill dock inte påstå att afroamerikaner har en större risk än andra befolkningsgrupper att drabbas av alkoholism, eftersom alkoholism sannolikt beror på en mängd genetiska faktorer och omgivningsfaktorer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev