Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Biverkningar hos nytt fetmamedel oroar

Publicerad: 26 juni 2006, 07:58

Acomplia heter ett nytt läkemedel mot övervikt som kan finnas tillgängligt för svenska patienter senare i år. Preparatet har fått rubriker som ett mirakelmedel, men experter varnar för psykiska biverkningar.


I slutet av april gav den europeiska läkemedelsmyndigheten  EMEA ett positivt besked på företaget Sanofi-Aventis ansökan om godkännande för  det omskrivna fetmaläkemedlet Acomplia (rimonabant). Det betyder att preparatet  kan finnas på den svenska marknaden innan året är slut.

Acomplia är det första läkemedlet som verkar i det så  kallade endocannabinoida systemet, det vill säga samma signalsystem som  påverkas av de aktiva ämnena i cannabisplantan. Läkemedlet har en selektiv  blockerande effekt på cannabinoidreceptor1. Denna receptor uttrycks bland annat  i fettväv och i hjärnans aptitkontrollcentrum hypotalamus.

Effekten på övervikt tros främst bero på ett minskat sug  efter sötsaker och fett samt en förändrad energiomsättning. Därtill har  preparatet gynnsamma effekter på blodfetter och på insulinkänslighet, som  enligt Sanofi-Aventis till hälften är oberoende av viktnedgången.

Thomas Kjellström, överläkare vid medicinkliniken på  Helsingborgs lasarett, har varit med och prövat läkemedlet på sina patienter.  Han ser klart positivt på Acomplia och anser att medlet har större potential än  de fetmaläkemedel som redan finns på marknaden, Xenical och Reductil.

Ska fungera som komplement

- Viktminskningen är i stort sett den samma som för de  existerande behandlingarna. Skillnaden är att Acomplia också har effekt genom  att höja HDL-kolesterolet och att minska triglycerider. Dessutom har det effekt  på glukosmetabolismen och verkar också kunna dämpa nikotinbehovet hos rökare.  Samtidigt vill man gärna se effekt på hårda ändpunkter som minskning av  insjuknande i hjärt-kärlsjukdom, säger Thomas Kjellström.

Mer än 6 800 patienter har ingått i de kliniska  prövningsprogrammen som ligger till grund för företagets EU-ansökan om  godkännande för behandling av övervikt. Vid ett slutligt godkännande kommer  Acomplia att få användas som komplement till motion och kostbehandling hos feta  patienter, med ett BMI över 30, eller hos överviktiga patienter, med BMI över  27, vilka också har andra riskfaktorer som diabetes eller lipidrubbning.

I en sammanställning anger EMEA att de vanligaste  biverkningarna bland annat är humörsvängningar med depressiva symtom, orolighet  och yrsel.

Många fick psykiska biverkningar

Den senaste stora studien med Acomplia publicerades i  februari i tidskriften Jama. Resultaten visade bland annat att läkemedlet  tillsammans med dietförändring ledde till viktminskning på 6,3 kg efter ett år.  Motsvarande viktreduktion i placebogruppen var 1,6 kg. Patienter som fick aktiv  behandling bibehöll viktminskningen om behandlingen fortsatte ett år till. Om  patienterna däremot fortsatte på placebo ökade de i vikt.

I en kritisk ledartikel i samma nummer av tidskriften  påpekades att bortfallet bland patienter som fick aktiv behandling var mycket  stort, över 50 procent, vilket gör resultaten svårtolkade. Man framhöll också  att psykiska biverkningar var mer än dubbelt så vanliga bland patienter som  fått läkemedlet.

Enligt Thomas Kjellström har dock bortfallet i studierna  inte varit större än för andra viktminskningspreparat. Han anser inte att  läkemedlets biverkningsprofil skiljer sig så mycket från placebo.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev