Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Blåljuspsykiatri får pris

Publicerad: 15 september 2015, 08:56

Fredrik Bengtsson vid den psykiatriska akutbilen i Stockholm får i dag ta emot Prehospitala priset vid en ceremoni i Uddevalla.

Foto: Simon Hastegård/BIldbyrån

Akutbilen med psykiatrisjuksköterskor i Stockholm får i dag ta emot det Svenska prehospitala priset för sitt nytänkande inom svensk ambulanssjukvård.


Sjuksköterskan och enhetschefen Fredrik Bengtsson  på länsakuten St Göran är initiativtagare och en av projektledarna för psykiatrisk akut mobilitet, PAM, tillsammans med läkaren Andreas Carlborg.

Grattis till priset!

– Tack, det känns jätteroligt, såklart. Det betyder att akutpsykiatrin lyfts fram i ljuset vilket är bra för patienter, personal och andra blåljusmyndigheter.

Efter att ha rullat mindre än ett halvår har projektet hyllats av patienter, personal och andra aktörer i blåljusvärlden. PAM är den första och än så länge enda i sitt slag i Sverige.

Sedan starten i slutet av mars har akutbilen gjort cirka 700 uttryckningar, vilket motsvarar i genomsnitt 4 larm per pass. Majoriteten, 65 procent, har varit så kallade prio 1-larm som går ut vid till exempel suicid eller stort trauma. Personalen utför kvalificerade psykiatriska bedömningar på plats. Med trådlös tillgång till journalsystemet kan de snabbt få en överblick över patientens aktuella läkemedel och tidigare vårdkontakter.

– Mycket handlar om att hitta rätt vårdnivå för patienterna. I 130 av fallen har vi kunnat låta patienten vara kvar hemma, vilket många föredrar och det lättar också trycket på sjukhusen.

I akutbilen, som är inredd med stolar och bord i stället för brits och därför inte får kallas ambulans, består vården framför allt av samtal och psykiatriska bedömningar. Sjuksköterskorna kan även administrera en mindre arsenal av läkemedel i tablettform, injektioner ges enbart inne på sjukhusen. Till sin hjälp har de också en alkometer som kan avgöra någon om behöver en transport till beroendeenhet.

Fredrik Bengtsson berättar att sjuksköterskorna kan få sällskap av polis inne i bilen eftersom de själva inte får utföra tvångsåtgärder. Både patienter och anhöriga upplever det ofta som mindre stigmatiserande att åka ambulans än polisbil.

Det svenska prehospitala priset delas ut för femte året i rad av Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, FLISA. Förutom äran får pristagarna blommor och ett diplom.

Mobil akutpsykiatri

Akutbilen är ett samarbete mellan AISAB och psykiatriska länsakuten vid St Görans sjukhus. AISAB står för fordon och bemannar med ambulanssjukvårdare. Den kör alla veckans dagar mellan kl 15–01 och träffar patienter i alla åldrar, från 0 och uppåt.

Personalstyrkan består av fem psykiatrisjuksköterskor. På varje pass arbetar två sjuksköterskor och en ambulansjukvårdare. Personalen är handplockad utifrån personlig lämplighet och alla har bred kompetens och lång erfarenhet av akutpsykiatri.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev