Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Boxning och styrkesporter kan göra pojkar asociala

Publicerad: 27 november 2008, 12:26

Boxning och styrkesporter kan göra pojkar asociala

Boxning och andra kamp- och styrkesporter har ansetts vara socialt fostrande. Nu visar en stor norsk studie som presenteras på Riksstämman i dag, torsdag, att det är precis tvärtom.


Efter att har varit förbjudet i mer än 35 år, blev det den 1 januari 2007 åter tillåtet att arrangera professionella boxningsgalor i Sverige. I debatten som fördes innan riksdagen fattade sitt beslut, var ett av argumenten för att förbudet skulle hävas att boxning är socialt fostrande.

Men det fanns inga vetenskapliga belägg för påståendet och en färsk studie visar till och med på motsatsen.

De norska forskarna Inger M Endresen och Dan Olweus vid Bergens universitet har under två år följt knappt 500 pojkar i åldrarna 11 till 13 år. I gruppen in­gick ­både pojkar som utövade någon av de aktiviteter som forskarna benämnde kamp- och styrkesporter och pojkar som inte ut­övade någon av dessa sporter.

De sporter som definierades som kampsporter var boxning, brottning, styrkelyft och asiatiska kampsporter.

Ser ”machomyt” som orsak
Resultatet visar att pojkar som utövar kamp- och styrkesporter löper en ökad risk att få ett asocialt och våldsamt beteendemönster. Särskilt tydligt var sambandet mellan styrkelyft och våld. Ett fortsatt utövande av sporterna ledde också till en förstärkning av det asociala beteendet.

– Pojkar som sysslar med kampsporter kommer i kontakt med en machomyt som smittar av sig även utanför sporten, säger Kaj Blennow, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal och symposiets moderator.

Studien är den första i sitt slag, men det är inte bara de psykiska och sociala följderna av kampsporter som är dåligt undersökta. Även kunskapen om de fysiska effekterna är bristfällig. Men tidigare studier av Kaj Blennow och hans kolleger har konstaterat att amatörboxare efter en match har förändringar i sitt proteinmönster som visar att de har skador på sina nervceller.

Markörer avslöjar skador
Bertil Romner, professor på neuro­kirurgen vid Rigshospitalet i Köpenhamn, kommer att visa hur dessa proteinmönster kan användas som markörer för att diagnostisera akuta hjärnskador.

– Vårt mål är att använda dessa markörer inom akutsjukvården för att kunna avgöra vilka som behöver läggas in eller undersökas med CT, säger han.

Färska studier visar att antalet röntgenundersökningar kan minska med 30 procent när hjärnskademarkörer används.

» Nervsystemets sjukdomar och psykisk ohälsa

Torsdagen den 27 november
Symposium
16.30–18.00, sal E2
Hjärnskador vid boxning och andra kampsporter.

Hjärnblödning bakom dödsfall

» Mellan 10 till 20 procent av alla proffsboxare drabbas av kognitiva hjärnskador.
» Huvudskydd ger inget skydd mot hjärnskador.
» Under de senaste tio åren har drygt 80 boxare, både män och kvinnor, avlidit av skador de fått under en boxningsmatch. Av dem var 24 amatörboxare.
» Det finns ingen metod för att avgöra när en match bör avbrytas för att minska risken för dödlig utgång.
» Dödsfall i samband med boxning orsakas av hjärnblödningar.

Källa: Kaj Blennow

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev