Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Brett psykiatriskt utbud på kongress i Stockholm

Publicerad: 16 mars 2016, 08:51

Hallå där Ullakarin Nyberg, medlem i programkommittén för Svenska psykiatrikongressen, som startar i dag onsdag i Stockholm.


Vad blir höjdpunkterna på mötet?

– Vi har ett brett utbud så det är svårt att lyfta fram några enskilda programpunkter. Men huvudtemat är ”helhetssyn och samverkan” och det tycker jag är ödesfrågor för både psykiatrin och annan sjukvård. För att stimulera samverkan vänder vi oss inte bara till den psykiatriska professionen utan till alla personalgrupper på olika nivåer som kommer i kontakt med psykiatriska patienter.

Några programpunkter anknyter till flyktingkrisen, berätta mer!

– Det handlar bland annat om att vi inte per automatik ska omvandla ensamkommande flyktingbarns erfarenheter till medicinska problem. Många har traumatiska erfarenheter men alla hör inte hemma inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det är viktigt att  vi hittar rätt vårdnivå och samverkar vid insatser av olika slag.

Finns det någonting du själv inte vill missa?

– Vi har ett spår om beroendesjukdom. Där har vi ju skilda organisationer och vi måste verkligen hitta samverkansformer mellan psykiatri och beroendevård. Jag är själv intresserad av forskning som visar att minskat drickande har positiva hälsoeffekter, till exempel hos äldre.

Tillsammans med Magdalena Ribbing håller du själv i ett seminarium med titeln ”Etik och etikett – vad får man säga i dödens närhet?”. Vad ska ni prata om?

– Det handlar om att många fortfarande är osäkra på existentiella frågeställningar. Vi har svårt att möta personer som har förlorat en  anhörig i suicid eller varit med om någon annan traumatisk händelse. Man är rädd för att säga fel saker och tystnar i stället för att visa sitt deltagande. Om man får lära sig olika användbara fraser blir det lättare, till exempel:  ”Jag har hört vad som hänt dig, kan jag göra någonting?”

– Det kan också finnas en rädsla att möta patienter med suicidrisk. Där kan man säga: ”Jag ser att du har det svårt. Många i din situation tänker på självmord, hur är det för dig?”

Svenska psykiatrikongressen hålls på Münchenbryggeriet i Stockholm 16 till 18 mars. Arrangör är Svenska psykiatriska föreningen, SPF.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev