Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Brist på platser i psykiatrisk slutenvård

Publicerad: 26 september 2019, 11:31

Under året har bland annat Huddinge sjukhus fått fler vårdplatser för psykiatri.

Det stämmer att vårdplatserna är underdimensionerade, medger Region Stockholm i sitt svar på kritiken i en rapport.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Inom den psykiatriska slutenvården i Stockholm fattas det vårdplatser. Och lokalerna där verksamheten bedrivs är i flera fall undermåliga. Det framgår av en rapport som regionrevisorerna i Region Stockholm lämnade in i somras.

Kapaciteten är ansträngd och dessutom är platserna ojämnt fördelade över regionen. För vissa lokaler saknas plan för en evakuering och på flera håll finns ett stort behov av upprustning.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har inte en tillräcklig överblick över hur lokalerna motsvarar behovet av vårdplatser, anser revisionen.

I dag, torsdag, väntas nämnden anta ett tjänsteutlåtande som sitt yttrande över rapporten. ”Förvaltningen kan bekräfta att antalet vårdplatser är underdimensionerade för behovet”, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson där.

Han anser dock att den aktuella psykiatriplanen innehåller åtgärder som möter slutenvårdens behov de kommande åren. Under 2019 har även 87 nya vårdplatser skapats vid Nacka sjukhus och Huddinge sjukhus, påpekar Björn Eriksson.

Socialdemokraterna har lagt ett eget förslag i frågan, där de vill ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att komma med ett förslag på hur slutenvårdskapaciteten kan stärkas och hur man kan få en jämn geografisk fördelning av slutenvårdsplatser i regionen.

Relaterat material

Revisorer vill slänga ut faxen

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev