Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Bristande samarbete om psykiatripatienter kritiseras

Publicerad: 28 juni 2011, 12:24

Kommunerna får ofta ingen information när patienter förs över till öppen psykiatrisk tvångsvård. Därmed går patienterna miste om viktiga sociala insatser, enligt en ny granskning.


Mellan 2007 och 2010 fick kommunerna 520 miljoner kronor i statliga stimulansbidrag för att utveckla de sociala insatserna för personer med psykisk funktionsnedsättning som vårdas i öppen tvångsvård. Nu har Socialstyrelsen följt upp satsningen.

En av slutsatserna är att övergången mellan slutenvården och öppenvården inte fungerar som det var tänkt.

– För patienter som vårdas enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård, medicineras ofta symtomen bort i ett akut skede. En samordnad vårdplan hinner inte upprättas, och vid överföring till den öppna tvångsvården anpassas inte insatserna efter den enskildes behov, säger Socialstyrelsens utredare Nina Frohm i ett pressmeddelande.

I omkring hälften av de granskade fallen har kommunerna inte fått någon information alls när patienterna förts över till öppenvården. Orsaken är att den ansvariga chefsöverläkaren har bedömt att patienten enbart behöver vård från landstinget.

Enligt Socialstyrelsen riskerar patienter att gå miste om viktiga insatser när kommunerna inte kopplas in. Myndigheten kommer att ta kontakt med både regeringen och den sittande psykiatrilagsutredningen för att göra dem uppmärksamma på problemet.

Läs mer:

Socialstyrelsens rapport (i PDF-format, extern länk)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News