lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

BUP-kö fördubblad till 340 barn

Publicerad: 31 oktober 2016, 13:09

Annelie Sundén-Gustavsson, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatri och ätstörningar vid Skaraborgs sjukhus i Skövde Foto: Thinkstock, Västra Götalandsregionen

Dubbelt så många står kön till neuropsykiatrisk utredning på barn- och ungdomspsykiatrin i Skövde. Anledningen är ett beslut om utökat ansvar för knappt två år sedan.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarBarnpsykiatri

– Vi har fått ett utökat uppdrag kring habilitering. Det har lagts på BUP, berättar Annelie Sundén-Gustavsson, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatri och ätstörningar vid Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Mottagningen i hennes verksamhetsområde tar emot barn upp till arton år. För ett par år sedan var kön omkring 150 personer lång, uppskattar Annelie Sundén-Gustavsson som då inte hade tillträtt som verksamhetschef. Och det var inte heller en speciellt kort kö, när utredningskapaciteten är hundra barn per år.

Men 2014 togs ett regionalpolitiskt beslut om en ny medicinsk riktlinje som innebar ökat ansvar för BUP. Det gav också mer ansvar för mottagningen, dock utan mer resurser. Då bestämdes nämligen att BUP skulle ta hand om barn med diagnosen autism. Och sedan dess har kön stadigt växt, där de flesta barnen har autism eller adhd.

– Många har en diagnos som inte blir botad och då blir de kvar och följs upp av oss till dess de är 18 år. Då fylls systemet, säger hon.

Har den här utvecklingen nått sitt maximum?

– Det vågar jag inte svara på.

Hur ska ni komma till rätta med det här?

– Vi letar efter sätt att jobba annorlunda på – smartare sätt. Och så ska vi identifiera vilka resurser vi behöver, säger hon.

Politikerna gör satsningar på BUP med ökade resurser, även om det än är oklart hur det kommer att se ut i praktiken. Men det kommer att dröja innan man är nere på samma nivå som innan det politiska beslutet togs.

– Jobbar vi långsiktigt och metodiskt så är vi i hamn om två år. Men jag hoppas ju att det går fortare, säger Annelie Sundén-Gustavsson.

Dagens Medicin har sökt biträdande hälso- sjukvårdsdirektör för en kommentar.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev