Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Bup-väntetider tas upp i riksdagen

Publicerad: 20 oktober 2017, 08:41

Foto: Nicklas Elmrin

De växande väntetiderna till Bup tas upp i riksdagen sedan Saila Quicklund (M) krävt åtgärder från socialminister Annika Strandhäll (S).


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällLandstinget i Kalmar länBarnpsykiatri

Som Dagens Medicin nyligen kunde avslöja är det bara ett landsting, Kalmar, som klarar att erbjuda 90 procent av patienterna besök i barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, inom 30 dagar. Detta är den tidsgräns som tidigare gällde i den förstärkta vårdgarantin för Bup som regeringen har avskaffat. När garantin fanns 2013 klarade 17 av 21 landsting av att nå målet. De landsting som klarade målet fick en prestationsbaserad ersättning från staten.

Med anledning av detta har riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) lämnat in en fråga till socialminister Annika Strandhäll (S). Där frågar hon vad socialministern avser göra för att fler landsting ska klara av att erbjuda 90 procent av patienterna ett första besök hos Bup inom 30 dagar. Hon skriver att ett första samtal hos Bup är ”en första utsträckt hand för barn och unga som dras med exempelvis psykisk ohälsa eller självmordstankar. Att kunna göra en första bedömning är här livsviktigt”.

Tidigare har Centerpartiet och Kristdemokraterna krävt att den förstärkta vårdgarantin för Bup ska återinföras.

Relaterat material

Landstingen klarar inte köerna till Bup

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev