Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Chefsöverläkare anmäld till åklagare två gånger

Publicerad: 16 februari 2016, 11:50

En läkare kan enligt Ivo både ha brutit mot både patientdatalagen och lagen om psykiatrisk tvångsvård.


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har i början av februari i år skickat in två separata åtalsanmälningar, gällande samma läkare, till åklagare.

I den första anmälan skriver Ivo att läkaren, som är chefsöverläkare vid en psykiatrisk klinik, vid flera gånger tagit del av journaler kring patienter som läkaren inte haft en vårdkontakt med. Ärendet har sitt ursprung i en anmälan om dataintrång från det landsting där läkaren är anställd.

I den andra åtalsanmälan, skriven sex dagar efter den första, står det att chefsöverläkaren varit ansvarig för att en patient tvångsvårdats i tio dagar i slutet av 2015, trots att tvångsvården inte förlängts och därmed inte hade lagstöd. Under perioden ska patienten dessutom ha avvikit från avdelningen och återförts med polishandräckning. Det ärendet grundas i en lex Maria-anmälan.

Chefsöverläkaren har enligt egen uppgift inte fått ta del av några åtalanmälningar och vill i nuläget inte kommentera sin vårdrelation till patienterna i den första anmälan. Dagens Medicin har talat med läkaren som anser att det ligger en personkonflikt bakom den första anmälan då den grundar sig i ett två och halvt år gammalt ärende.

Vad det gäller ärendet kring den ogrundade tvångsvården säger läkaren:

– Jag förstår vilket ärende det handlar om, men jag förstår ingenting om vad det handlar om, eller var jag kommer in i bilden.

Enligt Ivo är det en slump att läkaren nu är föremål för två åtalsanmälningar. Samtidigt bedömer myndigheten det som osannolikt att något liknande inträffat tidigare.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev