måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Dalarna skjuter upp hyrläkarstopp

Publicerad: 18 augusti 2017, 05:30

Foto: Thinkstock

Landstinget vill ha ett år till för att psykiatrin ska bli oberoende av hyrläkare. Men det kommer förmodligen inte att räcka.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Det var tänkt att Landstinget Dalarna skulle ha följt tidsplanen från Sveriges Kommuner och Landsting och infört ett stopp för hyrläkare nu i september. Men så blev det inte och nu är stoppet framflyttat till september 2018.

– Vi har inte lyckats hitta en strategi som är hållbar och kan inte sticka ut hakan och säga att vi ska genomföra det. Vi fick en del avhopp från våra fasta läkare som helt enkelt gjorde det omöjligt, säger Per Söderberg, förvaltningschef för psykiatriska specialiteter i Landstinget Dalarna, till Dagens Medicin.

Han förklarar att landstinget sätter en del tilltro till att de 17 ST-läkare som just nu är anställda inom psykiatrin kommer att stanna kvar och att det därför är mer rimligt med ett stopp om ett år. Per Söderberg anser också att det finns en poäng i att sätta ett slutdatum.

– Den erfarenhet som finns inom andra landsting är att om man är tydlig och bestämd så är det flera av de som är ute och har uppdrag som i stället väljer att förhandla in sig till ett fast arbete. Den erfarenheten har vi fått från både Värmland och Västmanland. Där har man verkligen haft den här möjligheten att ställa om, säger han.

Men Per Söderberg sticker inte under stol med att Dalarna har haft ett sämre utgångsläge än sina grannlandsting då bemanningen i landstinget varit mer kritisk till att börja med. Å andra sidan har Dalarna under de tre-fyra senaste åren tillsammans med läkargruppen tagit fram ett program för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Utöver mer självklara punkter som lön och kompetensutveckling har arbetet även gått ut på att ge fler läkare möjligheten att ha en ledningsfunktion och avlastas från den administration som egentligen inte kräver läkarkompetens, förklarar han. Läkargrupen får fyra gånger per år även träffa den högsta ledingen i landstingets psykiatri för att stämma av läget.

– Det finns en delaktighet och en diskussion om framtiden, säger Per Söderberg.

Men trots alla åtgärder och möten tvingas nu landstinget alltså flytta fram hyrläkarstoppet ett år. Kritikerna till den här typen av abrupta avslut med ett fastslaget datum för ofta fram att en verksamhet då går från att vara någorlunda bemannad en dag till att nästa dag vara underbemannad då den inhyrda personalen inte längre får anställning. Något som då går ut över arbetsmiljön och gör det ännu svårare att rekrytera.

– Man har lyckats olika på olika ställen. De erfarenheter vi fick från Västra Götaland, som var först ut, är att bestämmer man ett datum och har en bra sammanhållning i att ta det beslutet så blir det en energi och en kraft från det, säger Per Söderberg.

Men helt okomplicerat är det såklart inte.

– Det finns verkligen en farhåga hos flera att om vi misslyckas så skulle vi få backa. Och det var också skälet till att vi sköt fram tidpunkten, säger Per Söderberg.

Kommer datumet att skjutas fram igen, handen på hjärtat?

– Jag tror att vi kommer att klara delar. Det kommer att bli svårt att klara helheten. Men då ska vi vara tydliga med vad vi klarar och vad vi kommer att behöva ha respit med.

Per Söderberg förklarar att landstingets rättspsykiatri redan är helt fri från hyrläkare medan barn- och ungdomspsykiatrin har problem med stoppet.

– Där har vi fått signaler om att de har det jättesvårt. Även om de jobbar med frågan.

Relaterat material

Blekinge backar om hyrläkarstopp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev