Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Dalarnas psykiatri belagd till 134 procent

Publicerad: 5 november 2015, 11:29

Akutpsykiatriskt centrum i Skönvik, Säter.

Foto: Ulf Palm/Landstinget Dalarna

Ivo konstaterar att det i princip behövs två avdelningar till för att upprätthålla patientsäkerheten i Dalarna.


Ämnen i artikeln:

Landstinget DalarnaSkönvik SäterSlutenvård

När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nyligen besökte den psykiatriska akutmottagningen i Säter noterade myndigheten som ett bifynd att den psykiatriska slutenvården i Dalarna då hade 22 överbeläggningar, utöver de 65 fastställda vårdplatserna.

– Av den anledningen har vi öppnat ett tillsynsärende för att se hur man upprätthåller patientsäkerheten. Ser man till patientantalet borde man i princip öppna två avdelningar till, säger Håkan Hult, inspektör på Ivo, till Dagens Medicin.

En del av problemet är att slutenvården har svårt att slussa patienter vidare till kommunen eller till Statens institutionsstyrelse, men effekten av överbeläggningarna blir också ett problem för akuten som har svårt att lägga in patienter.

– Då slår det ju tillbaka mot akutmottagningen, det blir ett moment 22 helt enkelt, säger Håkan Hult.

Enligt honom har Ivo inte fått in något klagomål som direkt kan kopplas till platsbristen.

Problemet med överbeläggningar ska sträcka sig långt bak i tiden och lett till att Arbetsmiljöverket kopplats in 2009 och 2012 med effekten att det då öppnades en ny avdelning. Men problemen med överbeläggningar består.

– Personalen reagerade inte mycket på det, utan det upplevdes mer som ett normaltillstånd än som något som går över, säger Håkan Hult.

Ivo har nu begärt att divisionsledningen ska yttra sig om platsläget sex månader bakåt i tiden och redogöra för hur patientsäkerhetsrisker kopplade till överbeläggningarna hanteras och åtgärdas i organisationen.

När Dagens Medicin söker divisionschef Per Söderberg hänvisar han till verksamhetschef Mats Carlsson som säger följande om överbeläggningarna.

– Jag kan inte säga annat än att det stämmer.

Hur är det med patientsäkerheten när det är så många överbeläggningar?

– Vi tittar på patientsäkerheten regelbundet och jag har gjort en risk- och konsekvensanalys och skickat upp den i organisationen. Det handlar om att tillskapa medel och resurser för att kunna lösa det.

Så det behövs fler anställda för att skapa en bra patientsäkerhet?

– Vi har ju sängplatser till alla och vi tar in extrapersonal för att täcka det här. Vi sitter inte och snålar på personal utan fyller på så att vi kan upprätthålla patientsäkerheten. Men sedan finns det naturligtvis ett tak på det, och det finns ett tak för vad personalen orkar, Men vi har ett åtgärdsprogram för det.

Hur länge har det varit såhär?

– Jag har jobbat ett år och det har varit överbeläggningar hela tiden, mer eller mindre. Sedan har det eskalerat sedan mars-april.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev