Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Dåligt utbyte på Ivo-möte om tvångsvård

Publicerad: 29 oktober 2015, 13:35

Foto: Thinkstock

När myndigheten ville informera psykiatrin i Västsverige om lagkrav och tillsyn fick den ingen vidare respons.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenRegion Halland

För en vecka sedan bjöd Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, in verksamhetschefer och chefsöverläkare inom psykiatrin i Region Halland och Västra Götalandsregionen till ett så kallat dialogmöte om tvångsvård. Ett liknande möte hölls för ett år sedan och syftet var nu att Ivo skulle informera om vad myndigheten funnit i tillsynen, sitt uppdrag och gällande lagstiftning.

Men.

– Det var inte så jättemånga som kom, säger Lisbeth Abrahamsson, inspektör på Ivo:s avdelning sydväst, till Dagens Medicin.

Totalt räknade hon till tolv representanter från vården i de båda regionerna och inbjudan hade gått ut till omkring 30 personer.

De brister som Ivo vid olika tillfällen sett i den västsvenska tvångsvården bottnar många gånger i brister i kommunikation och information mellan vården och patienterna, förklarar Lisbeth Abrahamsson.

– Och att patienterna inte känner till sina rättigheter, säger hon.

Enligt Lisbeth Abrahamsson har Ivo:s tillsyn visat att vården har blivit bättre i de fall där myndigheten först konstaterat att man inte följt lagstiftningen. Hon kan dock inte uttala sig om de båda regionerna generellt sett har blivit bättre eller sämre jämfört med föregående år.

Lisbeth Abrahamsson poängterar att både lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om vård av missbrukare är undantag från grundlagens skydd mot frihetsberövande.

– Det är viktigt att ha det i beaktande hela tiden.

Enligt inbjudan var syftet med dialogmötet erfarenhetsutbyte, vad har Ivo lärt sig?

– Vi fick inte sådär jättemycket tillbaka om hur de såg på vårt jobb. Det var två timmars möte med paus och vår ambitionsnivå var kanske lite för hög med ett så gediget program, säger Lisbeth Abrahamsson.

Ivo:s ambition är att ha ett nytt möte med regionerna nästa år.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev