lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Dataspel kan hjälpa mot posttraumatisk stress

Publicerad: 15 november 2010, 14:08

Dataspel kan hjälpa mot posttraumatisk stress Foto: Foto: Photos.com

Tetris kan visa sig vara mer än ett beroendeframkallande tidsfördriv.
Enligt en ny undersökning kan spelet nämligen blockera traumatiska minnen.


Återkommande påträngande minnesbilder av traumatiska händelser är ett av de vanligaste symtomen vid posttraumatiskt stressyndrom.

Nu kan forskare vara en metod att minska minnesbilderna på spåren. En brittisk undersökning, som publicerats i tidskriften Plos One, har nämligen visat att Tetrisspelande verkar distrahera hjärnan och kan påverka hur upprörande minnen och bilder lagras.

Forskare vid Oxford University lät en grupp om 60 personer se en serie upprörande filmsekvenser, till exempel trafikolyckor och kirurgiska ingrepp och frågade sedan hur många flashbacks försökspersonerna upplevde.

En tredjedel av dem som tittade fick spela Tetris efter filmvisningen, en tredjedel fick spela ett ordbaserat frågespel, och en tredjedel fick sitta tysta.

Gruppen som spelade Tetris upplevde bara fyra flashbacks under de första tio minuterna efter filmen, jämfört med sex för de som spelade frågespel, och tolv för de som inte gjort någonting.

– Om det här fortsätter fungera i olika situationer i vidare studier så kanske vi till sist kan prova det på människor som verkligen har posttraumatiska stressyndrom, säger Alexander Obolsky, professor i psykiatri på Northwestern University i Evanston, Illinois, till CNN.com.

Läs undersökningen:

Key Steps in Developing a Cognitive Vaccine against Traumatic Flashbacks: Visuospatial Tetris versus Verbal Pub Quiz

Här kan du spela Tetris:

Tetris N-blox
Free Tetris

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev