Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

De delar på 1 miljon kronor

Publicerad: 4 november 2014, 14:15

Gerhard Andersson, till vänster, och Erkki Isometsä får Nordiska medicinpriset.

Foto: Helsingfors universitet, pressfoto

Svensken Gerhard Andersson och finländaren Erkki Isometsä tilldelas Nordiska medicinpriset på sammanlagt 1 miljon kronor för deras insatser i forskningen om depression och ångest.


Enligt prismotiveringen har de gjort  banbrytande studier vilka på olika sätt analyserat förekomst, orsaker och behandlingsmöjligheter vid depression och ångest . Detta har  lett fram till att kliniska behandlingsprogram, baserade på vetenskaplig grund, nu kan användas vid dessa vanligt förekommande sjukdomstillstånd som negativt påverkar många människor privat och i arbetslivet .

Gerhard Andersson är professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet. Han är bland annat känd för sin forskning kring att använda internet för kognitiv beteendeterapi.

Erikki Isometsä är professor i psykiatri vid Helsingfors universitet och arbetar även vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland. Hans forskning har bland annat handlat om depression och bipolär sjukdom och kopplingen till självdestruktivt beteende.

Priset kommer att delas ut på Läkarstämman den 4 december 2014.

Nordiska medicinpriset hette tidigare Salus Ansvar-priset. Det  delas ut i samarbete med försäkringsbolaget Folksam, som tidigare förvärvat Salus Ansvar.

Priset ska belöna forskare vars forskning är inriktad på  medicinska problem som direkt påverkar människors vardag och som medför långvarigt nedsatt arbetsförmåga .

Relaterat material

Han vann Stora psykologpriset 2014

Negativa studier om psykoterapi kan ha hamnat i byrålådan

Kontroversiellt krav på fler KBT-behandlingar kvarstår

Datorbehandling kan hjälpa mot posttraumatisk stress

Uppsalaforskare behandlar social fobi via internet

Nätet ger hjälp till ångestpatienter

Studie kan öppna för bättre tinnitusvård

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev