Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Depåberedning var inte bättre vid instabil schizofreni

Publicerad: 7 mars 2011, 09:21

Schizofrena patienter fick inte lägre risk att läggas in på sjukhus om de fick långverkande injektioner av psykosläkemedlet risperidon, jämfört med konventionell tablettbehandling, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreniLäkemedel

Problem med bristande följsamhet bland patienter med schizofreni kan motverkas genom att ge patienterna långverkande injektioner av antipsykotiska läkemedel.

Men en ny studie av en långverkande variant av psykosläkemedlet risperidon visar att detta  tillvägagångssätt inte tycks ha några effektmässiga fördelar.

Det är amerikanska forskare som slumpat 369 patienter till att antingen få långverkande risperidon injicerat varannan vecka eller till att få konventionell tablettbehandling med antipsykotiska läkemedel.

Samtliga patienter i studien hade instabil schizofreni, definierat som att de hade varit inlagda på sjukhus under de senaste två åren eller hade hög risk att bli inlagda på sjukhus.

Efter två års uppföljningstid fanns det dock ingen skillnad mellan grupperna i vilken utsträckning som deltagarna verkligen fått läggas in på en psykiatrisk klinik.

Det fanns inte heller några skillnader mellan grupperna beträffande bland annat psykiatriska symtom, livskvalitet och social funktion. Patienter som fått långverkande risperidon hade dock drabbats av mer så kallade extrapyramidala symtom, jämfört med kontrollgruppen.

Enligt forskarna bakom studien är resultaten samstämmiga med tre andra randomiserade studier på området av patienter med mer stabil schizofreni.

Studien, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, har finansierats av bland annat läkemedelsföretaget Ortho McNeil Janssen.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2011; 364: 842–851

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev