Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Depression vanligare bland unga som nätsurfade mycket

Publicerad: 3 augusti 2010, 13:34

Tonåringar som använder internet på ett sjukligt överdrivet sätt löper en förhöjd risk att drabbas av depression, enligt nya rön.


Det är en grupp kinesiska och australiensiska forskare som i en ny studie har undersökt sambandet mellan patologisk, eller sjukligt överdriven, användning av internet och mental hälsa hos ungdomar i Kina.

Resultaten baseras på 1 041 tonåringar i åldrarna 13 till 18 år som testades för att bedöma förekomsten av depression och ångest.

De fick även genomgå ett standardiserat test som identifierar patologisk internetanvändning, defineriat som okontrollerbar eller orimlig användning. Testet innehåller frågor om bland annat beroendebeteenden, exempelvis hur ofta man känner sig nedstämd eller orolig när man är offline, och om dessa känslor försvann när man är online.

Vid studiestarten bedömdes 6,2 procent av ungdomarna som att deras internetanvändning var måttligt patologisk, medan betydligt färre, 0,2 procent, uppskattades ha ett allvarligt sådant beteende.

När forskarna följde upp förekomsten av depression och ångest bland ungdomarna igen nio månader senare, visade det sig att risken för depression var mer än dubbelt så hög bland dem som hade en patologisk internetanvändnig, jämfört med dem som inte hade detta beteende.

Däremot sågs ingen motsvarande koppling när det gällde ångest.

Enligt forskarna pekar resultaten på att ungdomar som från början inte har några psykiska problem kan utveckla depression på grund av ohämmad internetanvändning. De menar även att screening i skolorna för okontollerbart nätsurfande kan vara ett effektivt sätt att fånga upp unga i riskzonen för depression.

Studien publiceras online av tidskriften Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Läs abstract:

Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, publicerad online den 2 augusti

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev